Behöver rymdturister träna under en kommersiell flygning? hero

Behöver rymdturister träna under en kommersiell flygning?

Det första privata rymduppdraget någonsin närmar sig, när miljardärentreprenören Jared Isaacman och tre andra personer lämna jorden ombord på SpaceX rymdkapsel Crew Dragon. Uppdraget har fått forskare att diskutera behovet av träning under kommersiella rymdflygningar.
Space X:s rymdkapsel Crew Dragon.
NASA/Dimitri Gerondidakis
Världens första kommersiella rymdflygning planeras i år ombord Space X:s rymdkapsel Crew Dragon.
Publicerad
2021-04-23
Dela artikel:

Astronauter motionerar vanligen regelbundet under en rymdfärd. Det är viktigt eftersom en längre tid i rymden kan ha stora påverkningar på den mänskliga kroppen. Bland annat minskas astronauternas bendensitet med 1–5 procent per månad i rymden. Även rörlighet och hållning försämras. Till och med hjärtat påverkas. På jorden behöver det jobba mot gravitationskraften för att pumpa ut blodet i kroppen, men i rymden behöver inte hjärtat jobba lika hårt och krymper därför.

När och i vilken utsträckning dessa förändringar sker varierar mycket beroende på hur besättningen tränar, och hur ofta.

Jared Isaacman med besättning ska tillbringa två till fyra dagar i omloppsbana runt jorden ombord på Crew Dragon. Rymdkapseln har likt NASA:s farkost Orion runt nio kubikmeters levnadsyta. Ett mycket begränsat utrymme, jämfört med den Internationella rymdstationen (ISS), som är 932 kubikmeter.

Den Internationella rymdstationen har ungefär samma yta som en Boeing 747, och runt två tredjedelar av utrymmet används för förvaring och utrustning. Detta inkluderar ett löpband, en cykel och en maskin för motståndsträning. Dessutom är stationens livsuppehållande system designat för att astronauterna ska kunna träna i upp till två och en halv timme om dagen, sex dagar i veckan, utan att värme- eller koldioxidnivåerna byggs upp.

Crew Dragon och Orion saknar däremot utrymme för stor och tung träningsutrustning. En träningsmaskin får inte ta mer utrymme än en skokartong, och inte väga mer än 10,6 kg. Det innebär att det skulle ta runt 18 timmar per dag för hela besättningen att träna, om det bara finns en maskin att tillgå.

Träning kommer alltså inte alltid vara möjligt beroende på vilken volym och massa rymdkapseln tillåter. Det kan bli ett problem, eftersom det är oklart hur rörelsebrist påverkar kroppens fysiska hälsa.

Stillasittande i kosmos

För att förstå träningsbristens effekter studerar forskare sängliggande patienter. Konstant sängliggande simulerar nämligen effekten av en rymdfärd utan att behöva lämna jorden, och orsakar även likande förluster av kondition.

Forskningen visar att måttlig muskelförtvining inträffar inom sju dagar, om ingen träning genomförs. Därefter minskar muskelkraft, muskelvolym och uthållighet. Efter ytterligare sju dagar påverkas musklernas förmåga att arbeta och återhämta sig. Stora förändringar, som svårigheter att stå, inträffar efter 28–35 dagar utan aktivitet.

Vad kommer hända med rymdturisterna?

Det korta uppdrag som Isaacman tillsammans med besättning kommer genomföra ombord på Crew Dragon får sannolikt inga långvariga effekter på passagerarnas hälsa. Den muskelförtvining som sker under en sådan kort flygning är liten och relativt enkel att återfå när besättningen åter börjar belasta kroppen.

Det är däremot troligt att passagerarna kommer uppleva så kallade rymdanpassningssyndrom, som orsakar åksjuka och drabbar 60–80 procent av alla rymdfarare. De kan även komma att uppleva huvudvärk och svullnad i bihålorna, eftersom vätskor skiftar uppåt i kroppen, samt ryggsmärtor då ryggraden förlängs i den bristande gravitationen. Dessa problem blir minimala under ett kort uppdrag likt det Isaacman med besättning planerar att genomföra, och effekterna lättar antingen under uppdraget eller då de landat på jorden.

För framtida och längre uppdrag ombord på rymdkapslar, som Orions planerade femdagarsresa till månen och den över 200 dagar långa resan till Mars, blir träningen istället mycket viktig. Det är ännu oklart vilka träningsapparater och protokoll som kommer finnas tillgängliga för personer som tillbringar längre perioder ombord på rymdkapslar. Forskare undersöker idag vilka typer av träning som är mest effektiva och skyddar bäst mot fysiska förändringar under rymdfärder.

Denna typ av längre uppdrag kommer däremot fortsätt begränsas till professionella astronauter – åtminstone ett tag till.

Lär dig mer om hur kroppen påverkas i rymden i avsnitt åtta av podcasten Har vi åkt till Mars än? 

Rymdbloggen