Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

60 år sedan första människan i rymden

Den 12 april år 1961 är en dag som gått till historien. Det var nämligen då som den 27-åriga kosmonauten Jurij Gagarin lyfte från jorden och blev den första människan att åka ut i rymden.
Den sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarin på besök i Stockholm år 1964.
Per Lindroos
Den sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarin på besök i Stockholm år 1964.
Publicerad
2021-04-12
Dela artikel:

Kalla kriget år 1961. Det pågår en kapplöpning mellan stormakterna USA och Sovjetunionen om vilket land som ska bli det första att skicka en människa till rymden. Tidigt på morgonen den 12 april, för 60 år sedan, lyckas Sovjetunionen med den stora bedriften. Det var den 27-årige kosmonauten Jurij Gagarin som blev den första människan att genomföra en rymdfärd, någonsin.

Klockan 07.07 svensk tid lyfte den 4,7 ton tunga rymdfarkosten Vostok 1 från uppsändningsplatsen vid rymdbasen i Kazachstan. En timme senare släpptes nyheten i världen – Sovjetunionen hade lyckats med att genomföra den första bemannade rymdfärdden. Bara 55 minuter efter att nyheten släppts landade Gagarin på jorden igen. Totalt hade rymdfärden varat i 108 minuter. Under den tiden färdades rymdkapseln i 27 000 kilometer i timmen och tog sig ett varv runt jorden.

En viktig seger under Kalla kriget

För Sovjetunionen var det en viktig seger under Kalla kriget att slå USA i kapplöpningen om att och bli det första landet som skickat en människa till rymden. Men det var med knapp marginal som Sovjetunionen hann först. Bara tre veckor senare skickade USA upp näste man i rymden, Alan Shepard, som reste med farkosten Mercury 3.

Kosmonauten Jurij Gagarin var bara 27 år gammal när han genomförde den historiska, första rymdfärden. Gagarin föddes i Klusjino i västra Ryssland under andra världskriget. Efter kriget antogs han till en militär flygskola och det var som stridsflygare han så småningom valdes ut för det ryska rymdprogrammet. Han hade god fysik och ett stabilt psyke. Dessutom var han endast 157 centimeter lång vilket var praktiskt eftersom han då rymdes väl i den trånga kapseln.

Firande till minne av Gagarin

Varje år runt den 12 april firas Yuri´s night till minne av Jurij Gagarins rymdfärd. Den globala staffeten anordnas av Tycho Brahe-observatoriet och natten lång sluter artister, astronauter, forskare och rymdintresserade världen över upp för att fira.

År 1964 skedde firandet på plats i Sverige då Gagarin besökte Stockholm som hedersgäst vid en kosmonautbal i Stockholms stadshus. Kosmonautbalen arrangerades av sällskapet Sverige–Sovjetunionen som under kvällen tävlade ut fem stycken grammofonskivor med inspelningar av Gagarins röst från rymden till jorden. Biljetterna för kvällen kostade 8 kronor styck och det bjöds på underhållning av bland andra Sven-Bertil Taube.

Poster
Rymdstyrelsen

Rymdstyrelsens Instagram har vi dagen till ära samanställt ett quiz om den första bemannade rymdresan någonsin. Missa inte att testa dina kunskaper om Gagarins historiska resa. 

Kanske är du själv sugen att ge dig ut i rymden? Den Europeiska rymdorganisationen ESA rekryterar just nu framtidens astronauter. Läs mer här

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen