Syret på jorden kan ta slut om en miljard år hero

Syret på jorden kan ta slut om en miljard år

Njut av syret så länge det varar, det finns nämligen en risk att det i framtiden kommer ta slut. Om ungefär en miljard år kan syret på jorden ha försvunnit helt och utrotat det mesta av allt liv på vår planet.
Jordens atmosfär
ISS/NASA
Publicerad
2021-03-08
Dela artikel:

Jorden är en syrerik planet där livet fortfarande blomstrar, men så har det inte alltid varit. Enligt en ny studie som publicerats i Nature Geoscience kommer jordens atmosfär så småningom innehålla en väldigt begränsad mängd syre och betydligt större mängd metan. Skiftet väntas ta planeten tillbaka till ett liknande stadie som den befann sig i för cirka 2,4 miljarder år sedan.

Det dröjer dock lång tid innan förändringen är här. Forskarna förutspår att förändringen kommer ske om cirka en miljard år. Men när förändringen i atmosfären väl tar fart, då väntas det att gå fort innan syret tar slut.

I studien har forskarna skapat detaljerade modeller av jordens biosfär, där man tagit hänsyn till bland annat förändringar i solens ljusstyrka och minskningen av koldioxidnivåer. Tidigare har forskarna förutspått att den ökade strålningen från solen skulle leda till att havsvattnet torkar ut på planeten om cirka 2 miljarder år, vilket skulle innebära att livet på jorden försvinner. Men med den nya modellen som baseras på ungefär 400 000  simuleringar har man istället kunnat visa att syreminskningen kommer att ta död på livet på jorden innan dess.

Upptäckten innebär viktiga insikter för människans sökande efter liv i universum. Att atmosfäriskt syre sannolikt inte är ett inslag i alla miljöer där det skulle kunna finnas liv, är viktigt att ha i åtanke i sökandet. 

”Det är möjligt att vi måste leta efter andra tecken på liv än syre för att ha bäst chans att upptäcka liv i universum”, skriver forskarna bakom studien.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen