Rymdstyrelsens astrofototävling går in i slutspurten hero

Rymdstyrelsens astrofototävling går in i slutspurten

Lördagen den 27 mars är det Earth hour. Månen är 99 % full och det är ett perfekt tillfälle att lyfta objektivet mot himlen, ta en bild och skicka in den till Rymdstyrelsens astrofototävling.
Göran tar kort på månen
Göran Strand
Publicerad
2021-03-26
Dela artikel:

Earth hour är en miljömanifestation där man under en timme i första hand släcker sina lampor för att uppmärksamma klimatfrågan. Kampanjen sker årligen under den sista lördagen i mars och imorgon är det alltså dags för årets timme, 20:30 till 21:30.

Förutom det viktiga i att uppmärksamma klimatfrågan ger Earth hour också en möjlighet för de som framförallt bor i städerna att lättare få tillgång till stjärnhimlen då mycket ljusföroreningar dämpas. Kanske kan ni lyckas ta en bild över staden där ljusföroreningarna lyser med sin frånvaro ihop med månens ljus? I så fall vore det ett perfekt bidrag till vår fototävling!

Nu är det bara dryga månaden kvar till slutdatum där vi vill lyfta fram era bästa bilder i rampljuset. Utöver den stora huvudutställningen i Kungsträdgården i Stockholm kommer vinnarna även ställas ut i rymdstaden Kiruna samt hos flera olika science centers runt om i Sverige. Curiosum i Umeå, Teknikens Hus i Luleå, 2047 i Borlänge, Balthazar i Skövde och Vattenhallen i Lund. Tidningarna Kamera och Bild samt Populär Astronomi kommer även uppmärksamma vinnarna.

Man får tävla med högst tre bidrag tagna från augusti 2020 till sista april 2021, som också är slutdatum för tävlingen.

Läs mer om tävlingen och reglera här

Juryn består av världsrenomerade fotografen Göran Strand, Calle Rosenqvist från Kamera och Bild, astrofotografen Anna Olsson, Astronomisk Ungdoms grundare Mikael Ingemyr samt Ronnie Lindberg som representant för Rymdstyrelsen.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen