Översvämningar i Australien övervakas av satellit hero

Översvämningar i Australien övervakas av satellit

Tusentals personer har evakuerats som en följd av de pågående stora översvämningarna i New South Wales, Australien. Det har regnat i dagar, mer än på över 50 år. Med hjälp av satellit kan man följa den här typen av naturkatastrofer från rymden och data är öppen för alla.
Australien, överssvämning
EU/Copernicus EMS
Publicerad
2021-03-22
Uppdaterad
2021-03-22
Dela artikel:

Den australiska delstaten New South Wales, där bland annat mångmiljonstaden Sydney ligger, har de senaste åren drabbats av obarmhärtig torka, kraftiga skogsbränder och just i detta nu enorma översvämningar. De senaste fyra dagarna har det regnat mer i området än det normalt gör under fyra månader vilket lett till de värsta översvämningarna på över 50 år. Människor i delar av Sydneys nordvästra förorter beordrades att under helgen fly från sina hus mitt i natten för att komma undan de snabbt stigande vattenmassorna. Under det kommande dygnet väntas mer regn innan det äntligen ser ut att klarna.

Naturkatastrofer av den här magnituden kan med fördel följas från rymden. Det ger en kontinuerlig överblick över stora områden vilket kompletterar arbetet på marken och från luften. En fri tjänst för att göra detta kommer från det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus: Copernicus Emergency Manegement Service (EMS).

EMS använder satellitbilder och andra geospatiala data för att tillhandahålla en kostnadsfri kartläggningstjänst för naturkatastrofer, mänskligt skapade nödsituationer och humanitära kriser över hela världen. Kartläggningen tillhandahålls under alla faser av krishanteringscykeln och är alltid gratis för användarna.

EMS har de senaste dagarna levererat flera bilder av de översvämmade områdena i Australien. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är utsedd till nationell kontaktpunkt för Sverige inom Copernicus EMS och arbetar med att sprida information och kunskap till användarna om hur tjänsten kan aktiveras och hur data kan tillhandahållas. Läs mer om detta på MSB:s hemsida

Nedan följer ett antal bilder från New South Wales levererade av Copernicus EMS. Man kan där tydligt se översvämningsområdena i förhållande till de befintliga vattendragen. 

Norra NSW
EU/Copernicus EMS

Kempsey, New South Wales, Australien

Större bild

Australien
EU/Copernicus EMS

Taree, New South Wales, Australien

Större bild

Australien
EU/Copernicus EMS

Greater Port Macquire, New South Wales, Australien

Större bild

Rymdbloggen