En ovanligt ljusstark sten hero

En ovanligt ljusstark sten

I november förra året lös himlen upp under ett par sekunder då en flera ton tung järnklump dundrade in i atmosfären ovanför västra Uppland. Efter intensivt letande kunde man hitta meteoriten på marken och den ska nu analyseras av Naturhistoriska riksmuseet, men vad gäller egentligen när man hittar något från yttre rymden?
Boliden från Ådalen
Andreas Forsberg/Anders Zetterqvist
Andreas Forsberg (t v) och Ander Zetterqvist med det unika fyndet, järnmeteoriten från Ådalen, som föll den 7 november 2020.
Publicerad
2021-03-03
Dela artikel:

Varje år faller mellan 30- och 40 000 ton material från rymden ner på jorden. Det har forskare räknat ut genom en rad metoder och estimeringar på kända data. Till största del handlar det om dammpartiklar utspridda över jorden men forskare har också uppskattat att uppemot 6100 meteorer stora nog att nå marken varje år går in i vår atmosfär. Det betyder en sammanlagd siffra på 17 meteorer per dag.

Den 7 november förra året tog sig en flera ton tung meteor in i atmosfären över Uppland, det var en speciellt ljusstark meteor, som då även kallas bolid, och den fångades på film av bland annat ett norskt meteornätverk. Efter ett idogt letande fann till sist geologerna Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist meteoriten nere på marken nära byn Ådalen utanför Enköping. Det som då fanns kvar av den ursprungliga meteoren var en 14 kilo tung sten av järn som lämnades in till Naturhistoriska riksmuseet för analys. Förhoppningen är att meteoriten ska ställas ut på museet efter analysen för allmänheten att beskåda.

Vad är egentligen skillnaden mellan meteorit, meteor, asteroid och komet? Läs mer här

Naturhistoriska riksmuseet har åtta av de nio registrerade svenska meteoriterna i sina samlingar. Samt ett par andra svenska fynd som inte kan kopplas till ett särskilt fall. Dan Holtstam är ansvarig för mineral- och meteoritsamlingen på museet och han berättar att de ännu inte hunnit göra mer än ytliga observationer av meteoriten.

- Vi har inte gjort mer än ytliga observationer. Krävs lite planering och resurser för provtagning och analyser. Man vill ju inte heller förstöra material i onödan.

Dan Holtstam berättar att det inte finns några regler kring vad man som privatperson måste göra om man hittar en meteorit, men att de på museet såklart är väldigt glada om de får ta del av det.

- Det finns inga regler kring fynd i sig. Vi förvarar och bevarar sedan länge de flesta av de svenska meteoriterna, och är förstås glada över att man hört av sig till oss även denna gång. Vi har ju också varit inblandade i sökinsatserna, berättar Dan Holtstam.

Åldern på meteoriter skiljer sig men en första uppskattning är att den nyfunna meteoriten är nästan lika gammal som solsystemet. Det har gjorts meteoritfynd där man kunnat slå fast att materialet är äldre än solen, men riktigt så gammal tror man alltså inte att Ådalsmeteoriten är.   

På Naturhistoriska riksmuseet finns utöver de svenska meteoritfynden även andra meteoriter, bland annat ett fragment av Nakhlameteoriten som visats ha sitt ursprung i våra grannar månen och Mars.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen