Astronauter på rymdpromenad förbereder för nya solpaneler hero

Astronauter på rymdpromenad förbereder för nya solpaneler

Den internationella rymdstationen ISS behöver framtidssäkras med större energikapacitet. Därför ska sex nya paneler installeras senare i år. Under söndagen inleddes förberedelserna, under en sju timmar lång rymdpromenad.
Solpanel
NASA
Solpanelerna fotade inifrån rymdstationen år 2013.
Publicerad
2021-03-01
Dela artikel:

Astronauterna Kate Rubins och Victor Glover genomförde den 235 rymdpromenaden i ordningen utanför den internationella rymdstationen ISS under söndagen. Uppdraget gick ut på att förbereda för de nya solpaneler som levereras till rymdstationen senare i år.

Astronauterna var tvungna att bära med sig flera hundra kilo ställningar, bjälkar och konsoler i 2,5 meter stora ryggsäckar. Utrustningen var så omfångsrik att man var tvungen att montera ned ställningarna innan för att astronauterna över huvud taget skulle kunna ta sig ut från ISS.

Väl på plats, längst ut på rymdstationens vänstra sida, började det svåra arbetet med att skruva ihop ställningarna igen, för att sedan montera dem på plats.

Arbetet tog längre tid än beräknat. En av utmaningarna visade sig vara en bult som astronauterna inte lyckades fästa ordentligt, vilket gjorde dem över två timmar försenade.

Kate Rubins får därför ge sig ut på en extra rymdpromenad den 5 mars, tillsammans med den japanska astronauten Soichi Noguchi, för att färdigställa arbetet.

De solpaneler som finns på rymdstationen idag är 12–20 år gamla och många av dem är i dåligt skick. De sex nya panelerna, som sänds upp av SpaceX, är nödvändiga för att producera den extra energi som krävs för bland annat demonstrationsfasen av NASA:s Artemisprojekt och en framtida kommersialisering av rymdresor.

Panelerna är byggda av Boeing och är endast hälften så stora som de befintliga. Men tack vare modern teknik är de lika kraftfulla. De kommer att monteras i vinkel ovanför sina föregångare, som ska fortsätta vara i drift. Nasa beräknar att de nya panelerna kommer att leverera 30 procent mer energi till ISS än tidigare.

Söndagens rymdpromenad är Kate Rubins och Victor Glovers tredje I ordningen, och de har nu tillbringat över 19 timmar vardera i rymden. Båda två är dessutom aktuella för Artemisprogrammet, som ska landa på månen 2024, om allt går som det ska.

Rymdpromenaden finns att beskåda på ISS Instagramkonto

Podcast om den internationella rymdstationen

Vill du veta mer om den internationella rymdstationen och livet för de astronauter som bor och arbetar där? Rymdstyrelsen har i samarbete med podden Har vi åkt till Mars än släppt tio specialavsnitt där du får veta allt du vill och inte visste att du ville veta om rymdstationer och rymden. 

Missa inte heller det populärvetenskapliga Rymdprogrammet i Sveriges Radio P4. I första avsnittet berättar bland annat Johan Köhler, chef för forskning och utveckling på Rymdstyrelsen om förutsättningarna för att kunna resa till Mars.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen