Rymdteleskopet CHEOPS hittar unikt planetsystem hero

Rymdteleskopet CHEOPS hittar unikt planetsystem

Rymdteleskopet CHEOPS har hittat ett unikt planetsystem 200 ljusår från jorden. Planeterna går i en sorts synkroniserad dans runt sin stjärna som tidigare inte observerats hos exoplaneter. Dessutom har rekordunga forskare varit med och hittat ytterligare fyra exoplaneter runt en annan stjärna.
Planetsystem
ESA
Illustration av hur planetsystemet runt TOI-178 kan se ut.
Publicerad
2021-02-03
Dela artikel:

Det totala antalet upptäckta exoplaneter, alltså planeter utanför vårt eget solsystem, uppgår nu till 4 341 stycken i sammanlagt 3 212 solsystem. Rymdteleskop som exempelvis NASA:s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), Keplerteleskopet och det europeiska Gaiateleskopet studerar stjärnors ljusstyrka och rörelser för att avgöra om det finns planeter i omloppsbana.

Läs mer om metoder för att hitta exoplaneter här

År 2019 sände den europeiska rymdorganisationen ESA upp rymdteleskopet CHEOPS i omloppsbana. Dess syfte är att studera redan kända exoplaneter närmare och forskarteamet har nu hittat ett, vad de kallar, unikt planetsystem ungefär 200 ljusår från jorden. Det rör sig om planetsystemet runt stjärnan TOI-178 i stjärnbilden Bildhuggaren.

Förutom att systemet innehåller fler planeter än vad man tidigare trott, upptäckte teamet även att fem av de sex planeterna följer en ”rytmisk dans” i sina omloppsbanor. Fenomenet kallas banresonans vilket innebär att planeternas position till varandra upprepas i återkommande mönster där några av planeterna hamnar i linje med några varvs mellanrum runt stjärnan. 

I teamet som gjorde upptäckten ingår fem svenska forskare, bland annat Alexis Brandeker från Stockholms universitet.

– När en planet går ett varv, går nästa två varv och den tredje tre varv, och så vidare. De är länkade till varandra. Och det här kan ju inte vara någon slump. Det måste hänga samman med hur de har bildats en gång, säger Alexis Brandeker vid Stockholms universitet till SVT

Forskarnas första teori är att planeterna bildats längre ut från stjärnan, och flyttat sig inåt. Under flytten har de påverkat varandra så att det blir den här jämna takten i en kedja. Detta fenomen kan bland annat även ses i omloppsbanorna hos Jupiters månar Ganymedes, Europa, och Io. Inledningsvis hittade forskarna endast fyra planeter i resonans, men genom att följa mönstret räknade de ut att det måste finnas ytterligare en planet i systemet.

Inte bara erfarna forskare kan hitta exoplaneter. Det kan 16-åriga Kartik Pinglé och 18-åriga Jasmine Wright intyga. De båda gymnasieungdomarna deltog i programmet Student Research Mentoring Program (SRMP) på Harvard och Smithsonians center för astrofysik. I programmet får rymdintresserade ungdomar under ett års tid handledning av etablerade forskare på universiteten Harvard och MIT. Det gav resultat. Kartik Pinglé och Jasmine Wright lyckades upptäcka hela fyra nya exoplaneter under sin tid i programmet och har nu medförfattat en artikel som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Astronomical Journal.

– Jag blev väldigt upphetsad och nästan chockad, säger Jasmine Wright. Hon visste att det var möjligt att inom projektet hitta planetsystem av den här sorten men att de faktiskt gjorde det var långt över hennes förväntningar.

Se videon här under som förklarar exoplaneternas synkroniserade dans  

Rymdbloggen