Astrofototävling: Anna Olssons bästa tips hero

Astrofototävling: Anna Olssons bästa tips

Rymdstyrelsens astrofototävling är i full gång, trots tandläkarväder och gråvita skyar. Misströsta inte, fotot får vara taget mellan augusti 2020 och april 2021, än finns tid. Det har blivit dags för astrofotografen och jurymedlemmen Anna Olsson att ge sina bästa tips till hur man tar den perfekta bilden.
Månen
Anna Olsson
Publicerad
2021-02-23
Dela artikel:

En av Rymdstyrelsens jurymedlemmar är talangfulla Anna Olsson. Hon är 21 år och studerar sitt andra år på Fotoskolan i Jönköping. Anna började med foto redan som nioåring efter att ha sparat ihop till en egen systemkamera. I början var det andra motiv som gällde, men under gymnasietiden väcktes tanken att kombinera intresset för fotografering och rymden.

- När det nalkades gymnasiearbete ville jag utmana mig och utveckla mina rymdfoton. Så jag bestämde mig att skapa en astroutställning, berättar Anna Olsson.

Under ett halvår var hon ute varje stjärnklar natt för att lära sig hantera sin utrustning och fick hjälp av astrofotografen Martin Fransson som vägledde henne genom processen. Resultatet blev utställningen “Rymden Anropar” med åtta bilder på bland annat Andromedagalaxen, Vintergatan, Iridium och Orionnebulosan. 

Anna Olsson har även fått Ungdomsstipendiet av Svenska Astronomiska Sällskapet, samt varit med i projektet Stjärnförsöket där hennes bilder användes i utbildningssyfte för att lyfta frågan kring ljusföroreningar. Hon har även en ny utställning på sju bilder som i februari sattes upp i ett skyltfönster i centrala Jönköping. Utställningen heter “The Passing of Time” och sitter uppe till April. 

Högby Fyr
Anna Olsson

Högby fyr. 

Anna Olsson har många fina minnen kring sina bilder, men en sticker ut lite mer.

- Det är alltid en speciell känsla att vara ute på natten och stå så öppet under stjärnorna. Men ett väldigt starkt minne är när jag och pappa åkt ner till vår stuga på Öland för att försöka fånga vintergatan och Jupiter tillsammans med Högby fyr. Vi var ute i stormblåst från halv två på natten till klockan sex på morgonen, men jag har inga minnen av att jag frös. Jag var så målmedveten och fokuserad på att få till bilden att det inte fanns något annat, berättar Anna Olsson.

Anna säger att hon är glad att få sitta med i juryn till Rymdstyrelsens astrofototävling och hoppas kunna bidra med ett ungt perspektiv och vara representant för de som nyligen påbörjat sin astrofotoresa.

- Jag är ju fortfarande i starten av min egen och minns hur stort och övermäktigt det kändes i början. Tävlingen och utställningen i Kungsträdgården är ett fantastiskt initiativ som jag tror och hoppas kommer ge kunskap till fler och inspirera andra till att våga prova på detta som hobby, eller bara få upp ögonen för astronomin." säger Anna Olsson.

Läs allt om Rymdstyrelsens astrofototävling här

Annas bästa tips:

  • Börja smått. Det är lätt att tänka att ju större utrustning desto lättare att ta bilder. Men jag kan tycka att det nästan är tvärtom. Att börja med en vanlig systemkamera och ett ljusstarkt objektiv är mycket lättare än att skaffa ett teleskop där kablar, programvaror och ny teknik ska förstås och samverka. Vill man utöka sina exponeringstider kan en Star Tracker vara ett bra komplement till sin kamerautrustning, och det finns mängder av rymdobjekt som då blir nåbara.
  • Komposition och färg. Även om astrofoto och “vanlig” foto skiljer sig åt på många fronter så finns det vissa punkter som kan vara värda att komma ihåg. Att vara medveten om kompositionen och färgerna i bilden ger ofta ett mer harmoniskt helhetsintryck. Oavsett om det är ett landskapsfoto med Vintergatan eller ett fokuserat djuprymdsobjekt så är det alltid värt att fundera på vart i bilden objektet befinner sig och vilka färgtoner som framträder.
  • Analysera andras bilder. Att se och analysera andras bilder är ofta det bästa sättet för att utveckla sina egna. Undersök vilken utrustning som använts, hur lång exponeringstid och vilken typ av efterbehandling bilden har gått igenom. Perfekta ställen för detta är grupper och forum där andra astrofotografer delar med sig av sina verk. 
WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen