Astrofotografens bästa tips hero

Astrofotografens bästa tips

Rymdstyrelsens astrofototävling är i full gång, där just du har chans att få dina bilder utställda i bland annat Kungsträdgården i Stockholm. I juryn sitter bland annat den prisbelönta astrofotografen Göran Strand och här kommer hans bästa tips på hur man tar den perfekta bilden av himmelen.
Norrsken
Göran Strand
Göran Strand fotar norrsken.
Publicerad
2021-02-09
Dela artikel:

Göran Strand har fotat stjärnhimlen sedan mitten av 90-talet och hans bilder har publicerats av bland annat NASA, National Geographic och flera andra nationella och internationella medier. Två gånger har han utsetts till Sveriges bäste astrofotograf av Svenska Astronomiska Sällskapet, 2013 och 2016.

I senaste numret av tidskriften Kamera & Bild ger Göran sina bästa tips på hur man med hjälp av en kamera, stativ och planering tar sina bästa bilder av stjärnhimlen. Det första och bästa tipset är att helt enkelt rikta kameran uppåt och testa, men vill man lite mer kommer här ett par oumbärliga tips från någon som kan vad han gör.

  • Tänk ut en bildidé innan du ger dig ut för att fotografera. Det brukar löna sig att ha en plan om vad man vill åstadkomma. Titta gärna på andras bilder för att få inspiration och tips om exponeringsinställningar etcetera.
  • För bilder med synligt landskap, tänk gärna på att visa omgivningen i bilden för att göra innehållet mer intressant. Besök gärna platser du känner till och där du vet att det finns vackra förgrunder såsom träd, stenar eller annat.
  • Med en vidvinkel är motiv som vintergatan, vår egen galax, eller norrsken bra. De täcker ofta en stor del av himlen och fångas bra med en vid bildvinkel. 
  • Fotar du månen behöver du en längre brännvidd för att göra bilden intressant, minst 100 millimeter. Månen är också ljusare och du behöver då inte den ljusstarka optiken som är en fördel när du fotograferar mer ljussvaga föremål som vintergatan. 
  • Försök att hålla koll på väder och kommande månfaser. Då är du mer förberedd och slipper vända när du väl tagit dig ut. 

Och när det gäller tävlingen tipsar Göran Strand om att inte glömma bort att läsa på om juryns bedömningskriterier innan du skickar in bilder till tävlingen.

Läs mer om Rymdstyrelsens astrofototävling här

Görans bilder fungerar verkligen som inspiration och därför kommer här några att njuta av. 

Norrsken
Göran Strand

Norrsken.

Skymning
Göran Strand

Fullmånen.

Vintergatan
Göran Strand

NGC 6995, också kallad Veil Nebula eller Cirrusnebulosan.

Rymdbloggen