Satellitdata gör det möjligt att spåra djur från rymden hero

Satellitdata gör det möjligt att spåra vilda djur från rymden

Med observationssystemet Icarus kan forskare spåra vilda djur på jorden för att bland annat registrera flyttmönster och olika arters bestånd. Tekniken har kommit att revolutionera djurspårningen och ger forskarna en bättre överblick av hur ekosystemet förändras.
Den ryska kosmonauten Oleg Artemyev arbetar för att installera Icarus djurspårningssystem på ISS under en rymdpromenad som varade i 7 timmar och 46 minuter.
NASA
Den ryska kosmonauten Oleg Artemyev arbetar för att installera Icarus djurspårningssystem på ISS under en rymdpromenad som varade i 7 timmar och 46 minuter.
Publicerad
2021-01-27
Dela artikel:

Genom observationssystemet Icarus, eller International Cooperation for Animal Research Using Space, kan vilda djur registreras från rymden vilket hjälper forskarna att bland annat kartlägga fåglars flyttmönster mycket mer exakt.  

Med hjälp av små sensorer och utrustning ombord på den internationella rymdstationen, ISS, har systemet kommit att revolutionera spårningen av vilda djur. En stor antennen som sitter fäst på utsidan av stationen används i projektet och installerades av ryska kosmonauter under rymdpromenader 2018. Efter att ha testat tekniken har den visat sig fungera betydligt bättre än annan teknik som använts för djurspårning tidigare. Mätningarna blir mer exakta och systemet kan leverera ett bredare utbud av data än tidigare spårningstekniker kunnat göra.

Icarus registrerar inte bara djurens exakta plats utan även information om deras fysiologi och miljö. Informationen hjälper forskare, naturvårdare och biologer som behöver noggrann övervakning av djurlivet och dess rörelsemönster. Den samlade informationen kan ge en betydligt mer detaljerad bild av hur världens ekosystem mår.

Projektet startade som ett pilotprojekt på ISS. Bakom satsningen står den ryska rymdstyrelsen Roscosmos och tyska rymdcentret DLR. 

Icarus gör det också möjligt att kunna spåra djur över mycket större områden. Det gör det enklare för forskare att spåra stora flockar av flyttfåglar när de migrerar över långa avstånd, i stället för att bara övervaka en eller två fåglar åt gången.

I takt med att klimatförändringarnas effekter och miljöförstörelse drabbar djurens livsmiljöer på jorden, kan Icarus hjälpa biologer och djurhanterare att snabbt skapa sig en överblick av förändringarna och se var och när arter migrerar.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen