Nya extremt högupplösta bilder av solen hero

Nya extremt högupplösta bilder av solen

Solteleskopet GREGOR har tagit Europas mest högupplösta bild av solen hittills. Detta gör att forskare nu har bättre möjlighet att studera solens fysik och dess påverkan på jorden. Bilden hamnar solklart på topplistan över år 2020 mest häftiga solbilder.
Nya extremt högupplösta bilder av solen
KIS
En solfläck observerad med solteleskopet GREGOR.
Publicerad
2020-09-16
Dela artikel:

Europas största solteleskop, GREGOR, har nyligen genomgått en omfattande renovering. Redan de första bilderna med den nya optiken visar otroligt detaljerade närbilder av solens yta, skarpare än någonsin tidigare tagna av ett teleskop i Europa.

GREGOR drivs av ett tyskt konsortium och ligger på ön Teneriffa i Spanien. Det är det fjärde största solteleskopet i världen efter Daniel K. Inouye teleskopet på Hawaii, Big Bear observatoriet i New Jersey och McMath-Pierce observatoriet i Arizona. GREGOR har en huvudspegel på en och en halv meter vilket är en halv meter större än det näst största solteleskopet i Europa, nämligen det svenska Swedish 1-m Solar Telescope som finns i Palma, Spanien. Teleskop placeras oftast på höga berg nära ekvatorn på platser där atmosfäriska förhållanden är som mest gynnsamma. Där är atmosfären som tunnast och teleskopen befinner sig långt ifrån städernas lampor och ljusföroreningar.

Renoveringen av GREGOR utfördes av ett team av forskare och ingenjörer från Leibniz Institute for Solar Physics (KIS). Solen har en stor påverkan på vår planet, vårt liv och vår moderna civilisation. Genom att studera magnetismen på solen kan vi förstå dess påverkan på jorden och minimera skador på satelliter och teknisk infrastruktur vid exempelvis solstormar. GREGOR-teleskopet tillåter forskare att se detaljer så små som 50 kilometer på solen, vilket är en liten bråkdel av solens diameter på cirka 1,4 miljoner kilometer. Det är som om man kunde se en nål på en fotbollsplan i perfekt skärpa från ett avstånd av en kilometer.

- Det här var ett mycket spännande men också extremt utmanande projekt. På bara ett år designade vi helt om optiken, mekaniken och elektroniken för att uppnå bästa möjliga bildkvalitet. ” sa Dr Lucia Kleint, som ledde projektet, i ett pressmeddelande.

NSO/AURA/NSF

Tidigare har vi skrivit om den mest detaljerade bilden på solen hittills som togs av världens största solteleskopet Daniel K. Inouye på Hawaii i januari i år. Teleskopet har en huvudspegel på 4 meter och kan ta bilder av solens yta i en upplösning av 20 kilometer per pixel i jämförelse med GREGOR:s 50 kilometer. Varje cell i bilden beräknas vara lika stor som den amerikanska delstaten Texas.

I kampen om häftigaste solbilden 2020 är kanske den internationella rymdsonden Solar Orbiter i knapp ledning ändå. I juli 2020 släppte forskarna rymdteleskopets första bilder av solen tagna från ett närmre avstånd än någonsin tidigare. Solar Orbiter befann sig då ungefär halvvägs mellan solen och jorden. Under den huvudsakliga vetenskapliga fasen kommer Solar Orbiter att komma så nära som 42 miljoner kilometer från solens yta, närmare än planeten Merkurius.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen