En toalett värd 209 miljoner kronor hero

En toalett värd 209 miljoner kronor

Det händer en hel del på den Internationella rymdstationen ISS just nu. Stationen behövde i förra veckan styra undan från rymdskrot, den läcker luft men den kommer också få en helt ny toalett! Dessutom kan vi idag avslöja att podcasten Har vi åkt till Mars än? i samarbete med Rymdstyrelsen kommer att släppa en hel serie om rymdstationen i samband med att den varit konstant bemannad i 20 år den 3 november 2020.
Rymdtoalett
NASA
Den nya rymdtoaletten.
Publicerad
2020-09-28
Dela artikel:

En ny toalett värd den astronomiska summan 23 miljoner dollar är bland det viktigaste som skickas upp med den privata aktören Northrop Grummans raket, Cygnus NG-14, senare i veckan. Uppsändningen sker från Mid-Atlantic Regional Spaceport i Virginia i USA Det hela går att följa live på NASA-TV. Det senaste om uppdraget och eventuella förseningar går att läsa här.

Rymdtoaletten skapades med hjälp av input från astronauter där extra fokus låg på att optimera användningen av toaletten för den kvinnliga besättningen. Toaletten är 65 procent mindre och 40 procent lättare än den nuvarande toaletten på rymdstationen.

Läs mer om toaletten hos NASA

Rymdnyhetssajten Space.com skriver att lasten också kommer att innehålla ett rädisodlingsexperiment som kallas Plant Habitat-02, ett experiment kring cancerterapier, ett nytt experiment för vattenåtervinningssystem, en specialiserad kamera som kommer att fånga hur det är att vara ombord på rymdstationen i en 360 graders VR upplevelse, flaskor med hudvårdsserum från Estée Lauder, och mycket mer.

Rymdstationen har också drabbats av en läcka, något vi skrivit om tidigare. Stationen läcker lite hela tiden men sedan ett år tillbaka är det en ökad mängd luft som försvinner ut i rymden. I augusti isolerades hela besättningen i de ryska delarna av stationen för att trycktesta de övriga utrymmena. Läckan har dock inte hittats och nu letar man efter en möjlighet att fortsätta testa. NASA skriver att läckan inte utgör någon fara för besättningen och att aktiviteten kan fortsätta som vanligt.

Som om det inte vore nog behövde den nuvarande besättningen sättas i säkerhet i slutet av förra veckan. Det var då frågan om en säkerhetsåtgärd eftersom man behövde ändra lite på stationens bana runt jorden, detta för att undvika en bit rymdskrot. De tre besättningsmedlemmarna, en amerikan och två ryssar, placerades i den Soyuz-kapsel de anlände till stationen med under manövern. NASA var noga med att poängtera även här att det aldrig var någon reell fara för besättningen, man ville bara vara på den absolut mest säkra sidan man kunde. Denna typ av manöver, att flytta på stationen, behöver man utföra lite då och då. Vid 25 tillfällen mellan 1999 och 2018 enligt NASA.

Podcast om rymdstationen

Tycker du som vi att den internationella rymdstationen är bland det häftigaste människan har åstadkommit i teknikväg? Då ska du spana lite extra efter den specialproducerade serie som podcasten Har vi åkt till Mars än? snart släpper i samarbete med Rymdstyrelsen. I ett gäng avsnitt kommer vi få följa med genom hela rymdstationens historia. Vi kommer få höra forskare, astronauter, politiker och poeter berätta om det enorma projekt som är rymdstationen. Varför finns stationen? Vad gör man egentligen där uppe? Och hur ser framtiden ut? Detta är bara några av frågorna som kommer få sina svar. Vi lovar säga till när första avsnittet är släppt.

Hör och se här när skaparna, Marcus Pettersson och Susanna Lewenhaupt, berättar om podden under Astronomins dag på Tekniska museet den 26 september.

Rymdbloggen