Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Titan drar sig bort från Saturnus i rekordfart

En av Saturnus månar, Titan, rör sig 100 gånger snabbare bort från planeten än vad forskarna tidigare trott.
Titan drar sig bort från Saturnus i rekordfart
NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Saturnus och Titan, fotat av rymdsonden Cassini.
Publicerad
2020-06-11
Dela artikel:

Enligt en ny studie skapades Saturnus största måne ganska nära planeten, men under 4,5 miljarder år har den vandrat ut till där den kretsar för närvarande, 1,2 miljoner kilometer från planeten. Titans bana expanderar nu bort från Saturnus i en hastighet som är 100 gånger snabbare än vad forskare tidigare förutspådde.

Månar drar hela tiden lite i sin planet. Denna gravitationsinteraktion är vad som orsakar tidvattnet i haven här på jorden. Det gör också att friktion skapas inuti jorden vilket i sin tur genererar värme som förändrar jordens gravitationsfält. Detta skjuter gradvis månen längre bort från jorden, 3,8 centimeter varje år.

Titan påverkar Saturnus på ett liknande sätt, men friktionen inuti Saturnus tros vara svagare än här på jorden på grund av planetens gasformiga sammansättning. Tidigare forskning har föreslagit att månen borde röra sig bort från Saturn med bara 0,1 cm per år, men de nya upptäckterna antyder att Titan flyttar sig från Saturnus med hela 11 cm varje år.

På en mänsklig tidskala verkar saker i solsystemet hålla sig ganska mycket på samma plats hela tiden, men ur ett astronomiskt perspektiv faller solsystemet sakta samman. Planeterna rör sig mycket, mycket långsamt bort från solen och de flesta av månarna rör sig långsamt bort från sina planeter i en process som kallas tidvattenacceleration (tidal acceleration på engelska). 

Den nya forskningen publicerades i Nature Astronomy den 8 juni. 

Rymdbloggen