Rymdexperiment i värmen hero

Rymdexperiment i värmen

Fortsatt varmt i Sverige under helgen och vad passar då bättre än att göra lite rymdexperiment ute på gräsmattan?
Rymdexperiment i värmen
NASA/David C. Bowman
NASA praktikanter bygger också flaskraketer.
Publicerad
2020-06-26
Dela artikel:

Klassikern är ju flaskraketen. Eller som Markus på Tom Tits Experiment valt att kalla den: PetRaket. Flaskraketen är enkel att göra och det enda du behöver är en PET-flaska, en cykelventil, en kork och en cykelpump. Lite vatten är också bra. Ju större flaska och stabilare ramp du lyckas bygga, desto bättre kommer din raket att flyga. Med en hel del tur kanske du får iväg den hela vägen ut i omloppsbana. Glöm då inte att först ansöka om tillstånd hos oss.

Labba med Beppe Singer på Utbildningsradion gör en variant på flaskraketen som är lite mer försiktig och som dessutom kan avfyras inomhus, om nu vädret helt skulle skifta. Här används istället PET-flaska som bränsletank (bränslet är luft) och raketen som fyras iväg viks av papper.

Vill man inte hålla på att konstruera massa raketer kan man istället spana in Chalmers lista över experiment inom området radioastronomi. Här kan du exempelvis läsa hur du bygger en parabol med radioförstärkare för att kunna lyssna på exempelvis fåglar som befinner sig en bit längre bort. Har du en kompis kan ni bygga en varsin och på riktigt utöva social distansering såhär i coronapandemins galna värld.

Så, ut och lek nu.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen