Panorama av den internationella rymdstationen hero

Panorama av den internationella rymdstationen

Aldrig tidigare skådat panorama av rymdstationen fångat på bild genom att sy ihop flera bilder tagna under en och samma rymdpromenad.
Panorama av den internationella rymdstationen
L. Brandon-Cremer
Publicerad
2020-06-24
Dela artikel:

Detta panorama över den internationella rymdstationen är en sammansatt bild av vad ESA-astronauten Luca Parmitano fångade med sin kamera under den första av en serie rymdpromenader som ägde rum i november 2019.

Författaren, journalisten och forskaren Lee Brandon-Cremer skapade detta foto genom att sy ihop tre bilder tagna av Luca Parmitano när han tog sig till arbetsplatsen under den första av en rad rymdpromenader, eller extravehikulära aktiviteten (EVA). Parmitano var ute för att ta hand om Alpha Magnetic Spectrometer (AMS), stationens detektor för mörk materia.

"För varje rymdpromenad är det tusentals bilder som tas. Ibland sticker några av bilderna ut", förklarar Lee Brandon-Cremer. "En dag insåg jag att jag kunde sy ihop dessa bilder för att utöka scenen och visa vad astronauten ser i en vidare mening. ”

För att skapa den här vyn letade Brandon-Cremer först efter bilder med samma motiv, eller samma delar i bilden som kunde koppla ihop dem. Detta visade sig vara knepigt: av de ungefär 1000 bilderna som han skannade hittade han tre som direkt kunde sättas ihop och bearbetas till två utökade foton av rymdstationen.

Resultatet är dock häpnadsväckande. I den slutliga bilden kan man se de vita paneleradiatorerna som håller rymdstationen sval. Rymdskeppet till vänster är en Soyuz. Till höger är Kibo-modulen, med japansk flagga synlig. Rymdstationen flyger åt höger.

"Det är verkligen spännande för mig att återskapa dessa bredare vyer och det får mig att undra hur många fler unika vyer som denna som gömmer sig i rymdbyråernas arkiv," säger Lee Brandon-Cremer till ESA.

Se en högupplöst version av bilden här

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen