Nytt försök för Vega VV16 hero

Nytt försök för Vega VV16

Det blev ingen uppsändning för Vega VV16 den 18 juni. En uppsändning som skulle markerat en återstart av verksamheten på den europeiska rymdbasen i Kourou, Franska Guyana. Förhoppningen är att kunna få iväg raketen innan juni är slut.
Nytt försök för Vega VV16
Arianespace
Publicerad
2020-06-22
Dela artikel:

Vi skrev i vårt förra blogginlägg att den 18 juni skulle en Vega-raket från rymdbasen i Kourou lastad med 53 satelliter på uppdrag av 21 olika kunder. Dessvärre kom raketen aldrig iväg på grund av hårda vindar i atmosfären och ett nytt datum är ännu inte bekräftat. Förhoppningen är just nu att vi ser Vega färdas från jorden i slutet av juni. Vi håller såklart tummarna för det då det finns en del svenska intressen ombord.

Dels är Sverige, genom vårt medlemskap i ESA, delaktiga i allt som händer i Ariane-programmet och de europeiska uppsändningarna från Kourou. Ombord på Vega VV16 finns också två satelliter tillverkade av det svenska företaget AAC Clyde Space. PICASSO, en så kallad 3U CubeSat, en liten kubisk satellit, byggd för Royal Belgian Institute

för Space Aeronomy (BISA) och den europeiska rymdorganisationen, ESA. Satelliten är byggd för jordobservation och kommer att demonstrera en vetenskaplig kapacitet för atmosfärisk fjärranalys. Vega kommer också att bära TARS, en liten kommunikationssatellit. TARS kommer att erbjuda kommunikationstjänster för bland annat Internet of Things (IoT).

När uppsändningen väl blir av kan man följa den live via ESA:s webb-TV.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen