Lyckad uppsändning men även ett bakslag för SpaceX i helgen hero

Lyckad uppsändning men även ett bakslag för SpaceX i helgen

Ingen har väl undgått att SpaceX, som första privata aktör, skrev historia när de lyckades skicka upp två astronauter i omloppsbana runt jorden i helgen. Men SpaceX drabbades också av ett bakslag i fredags under testflygningen av raketen Starship. Strax efter avfyrningen av den nya motorn exploderade farkosten på uppsändningsplatsen.
Lyckad uppsändning men även ett bakslag för SpaceX i helgen
SpaceX
Publicerad
2020-06-01
Dela artikel:

Efter att dåligt väder försenat uppsändningen av SpaceX Crew Dragon genomfördes en lyckad uppsändning i lördags. De två astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken fick uppleva en 19 timmar lång flygning innan de kunde docka med ISS.

Några minuter efter att Crew Dragon-kapseln fått kontakt med rymdstationen kopplades de ihop med 12 krokar för att skapa en stadig anslutning till rymdstationen. Ett antal el- och datakablar kopplades också ihop genom dockningsadaptern för att leda el och kommunikation mellan stationen och kapseln. Efter en serie tryck- och läckagekontroller i passagen mellan kapseln och rymdstationen öppnade astronauterna luckorna mellan de båda farkosterna och Hurley och Behnken kunde ”sväva” in i det nästan 500 ton tunga forskningskomplexet.

Det här var en testflygning för att kontrollera prestandan hos rymdfarkosten Crew Dragon innan det sätts i drift senare i år. Denna besättningskapsel, tillsammans med Boeings Starliner, kommer sedan att transportera astronauter till och från rymdstationen på regelbundna resor som varar upp till 210 dagar.

Nasa

Men ingen banbrytande framgång sker utan ett och annat bakslag. I fredags genomförde SpaceX en annan uppsändning – ett test av den nya rymdfarkosten Starship.

Ett moln av ånga syntes sig plötsligt vid botten av Starship, tillverkat av rostfritt stål, ett par sekunder efter att dess Raptor-motorn verkade ha fullföljt en normal testavfyrning. Ångor syntes sedan även från ventiler högre upp på Starship före explosionen. SpaceX evakuerade området runt uppsändningsplatsen. Ingen person rapporteras ha kommit till skada.

Starship är SpaceXs nästa generations rymdskepp. Företaget avser att Starship och dess booster-raket, kallad Super Heavy, så småningom ersätta Falcon 9 och Dragon-fordonen.

Fredagens förlust ​utgör fjärde gången ett Starship-testfordon förstörs under marktester på lite mer än sex månader.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen