Kourou skickar första raketen sedan coronapandemins utbrott hero

Kourou skickar första raketen sedan coronapandemins utbrott

Den europeiska rymdbasen i Kourou, Franska Guyana, öppnar nu åter sin verksamhet efter det att coronapandemin satte verksamheten på paus tidigare i vår.
Kourou skickar första raketen sedan coronapandemins utbrott
ESA/CNES/Arianespace/Optique Vidéo du CSG - P. BAUDON
Behållaren där 53 små satelliter ska befinna sig högst upp på en Vega raket under torsdagens uppsändning från Kourou.
Publicerad
2020-06-18
Dela artikel:

Idag den 18 juni sänder ESA upp en Vega-raket från rymdbasen i Kourou lastad med 53 satelliter på uppdrag av 21 olika kunder. Uppsändningen benämns som en: Small Space Space Service (SSMS) Proof of Concept (PoC) flygning.

Med det här uppdraget, betecknat VV16, vill Arianespace visa upp sitt nya koncept där flera små satelliter tillsammans åker upp i en och samma raket. Ett kostnadseffektivt sätt att sända teknik ut i omloppsbana. Den Europeiska rymdorganisationen (ESA) finansierade SSMS-hårdvaruutveckling och bidrar tillsammans med EU till finansieringen av denna Proof of Concept flygning.

Bland de många satelliter som åker med VV16 finns ESAIL som kommer att spåra fartyg över hela världen genom att fånga upp meddelanden som fartygen skickar ut via radio med sina automatiska identifieringssystem (AIS).

Som en del av exactEarths satellitbaserade AIS-konstellation kommer ESAIL också att tillhandahålla data till den Europeiska sjösäkerhetsbyrån. ESAIL möjliggör övervakning av fiskeriverksamhet, flottor av skepp samt miljöskydd och säkerhetsövervakning för sjöfartsmyndigheter och andra myndigheter och industri.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen