DLR ska övervaka trafiken i omloppsbana hero

DLR ska övervaka trafiken i omloppsbana

Den tyska rymdstyrelsen DLR bygger nu ett stort optiskt teleskop som ska hjälpa forskarna se till att satelliter inte krockar med rymdskrot i låg omloppsbana runt jorden.
DLR ska övervaka trafiken i omloppsbana
Drew Feustel, NASA
Placering av en skräpsamlande satellit ifrån den internationella rymdstationen, ISS, år 2018. Satelliten heter NanoRacks-Remove Debris Satellite och fungerar som en teknikdemonstration.
Publicerad
2020-06-10
Dela artikel:

Idag ökar antalet satelliter i låga omloppsbanor runt jorden drastiskt. På lång sikt kommer detta att leda till en betydande ökning av mängden rymdskrot som cirkulerar mellan 400 och 2000 kilometer över våra huvuden. Uppskattningarna antyder att cirka 70 000 satelliter och andra föremål kan befinna sig i låg omloppsbana i slutet av 2020-talet. I synnerhet kommer megakonstellationer såsom Starlink, som består av tusentals satelliter, att bidra avsevärt till denna utveckling.

Nu är den tyska rymdstyrelsen Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfart (DLR) i färd med att bygga ett nytt forskningsobservatorium för att snabbt, exakt och pålitligt kunna fastställa föremåls art och bana runt jorden. Att ta fram den här typen av data med hjälp av observationer är viktiga för att undvika kollisioner mellan satelliter och rymdskrot.

Forskningsobservatoriet kommer bestå av ett optiskt teleskop med projektnamnet MS-LART (Multi-Spectral Large Aperture Receiver Telescope). Bygget startade i slutet av maj 2020 på Empfingen Innovation Campus i norra Schwarzwald. En primärspegel med en diameter på 1,75 meter kommer att placeras i en 15 meter hög byggnad med en roterbar kupol.

Teleskopet förväntas få "first light", ögonblicket då ljuset från ett astronomiskt objekt fångas av ett teleskop för första gången, i december 2020. En officiell invigning planeras till våren 2021. DLR:s forskningsobservatorium kommer då att vara den största i sitt slag i Europa.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen