Asteroid day hero

Asteroid Day

Den 30 juni är det återigen dags för Asteroid Day. ESA sänder live från Luxemburg i ett digitalt event som firar asteroidvetenskap och forskning inom området. Detta markerar också starten för sommaren här på bloggen.
Asteroid day
ESA
Publicerad
2020-06-29
Dela artikel:

Den 30 juni 1908 skedde något över Tunguska i Sibirien. En asteroid slog ned (eller träffade jordens atmosfär) och många miljoner träd över 2200 kvadratkilometer föll som plockepinn. Tunguska är bara några timmars jordrotation bort från Europa och hade asteroiden träffat ett befolkat område skulle konsekvenserna varit betydligt mer katastrofala.

Asteroid Day, är en dag tillägnad för att medvetandegöra hotet från asteroider och för att markera detta historiska datum. Dagen grundades av astrofysikern, och den kända musikern, Dr. Brian May från rockgruppen Queen, Apollo 9-astronauten Rusty Schweickart, filmskaparen Grig Richters och Danica Remy direktör för organisationen B612.

I år sker aktiviteterna runt Asteroid Day helt online och inkluderar bland annat ett program producerat av ESA med diskussioner, intervjuer och paneldebatter mellan astronauter och världsexperter inom asteroidområdet. Se hela programmet här

Läs mer om asteroiddagen och om vem som håller i presskonferensen om asteroiden kommer, i tidskriften Populär astronomi

Detta markerar även starten för sommaren här på Rymdstyrelsens blogg. Vi kommer ta en paus i bloggandet under ett par veckor framöver men ser redan fram emot att få berätta om allt rymdigt som kommer hända i höst. Tack för att ni varit med oss under våren!

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen