European Southern Observatory, ESO, beställde en studie för att bättre förstå vilken effekt satellitkonstellationer kan ha på astronomiska observationer. Fokus var hur observationer med ESO-teleskop i det synliga och infraröda ljuset påverkas. Studien tittar närmre på totalt 18 olika satellitkonstellationer under utveckling av SpaceX, Amazon, OneWeb och andra aktörer, tillsammans uppgår de till över 26 tusen individuella satelliter.
Det forskarna kan se är att stora teleskop som ESO:s Very Large Telescope (VLT) och ESO:s kommande Extremely Large Telescope (ELT) kommer att "påverkas måttligt" av satelliterna. Den negativa effekten är främst synlig på långa exponeringar, cirka 1000 sekunder. Där kan upp emoy 3% av observationerna förstöras under skymningen, tiden mellan gryning och soluppgång och mellan solnedgång och skymning. Kortare observationer, samt observationer senare inpå natten, påverkas mindre. Detta beror på mindre exponeringstid och att satelliterna går in i jordskugga och därför inte är upplysta senare på kvällen.
Den verkligt negativa effekten går att se på teleskop som tittar på större delar av himlen samtidigt. Där kan man teoretiskt se att upp till 30 eller till och med 50 % av exponeringarna skulle drabbas hårt. Den här typen av teleskop, exempelvis det kommande Rubin observatoriet som byggs i Chile, är gjorda för att studera så stor del av himlen samtidigt. Rubin observatoriet kommer att ta bilder av hela den södra hemisfären med väldigt korta mellanrum som kommer generera enorma datamängder åt forskare framöver. Satelliter som i konstellation går över himlen under exponeringen kommer fångas upp av teleskopet och därmed förstöra stora delar av data. Forskarna på observatoriet samarbetar dock med SpaceX för att förhoppningsvis kunna komma fram med en lösning. Att det just är SpaceX som har en dialog med forskarna är att de kommit längst i utvecklingen av stora satellitkonstellationer med sin Starlink-satelliter.