Hero Image

Stjärnan Betelgeuse lyser med full ljusstyrka igen

Tidigare i år har vi följt stjärnan Betelgeuse som befarades vara döende då den verkade lysa betydligt svagare än tidigare. Astronomerna trodde att något var på väg att hända stjärnan, kanske att den skulle explodera som en supernova och sedan slockna. Men ny data visar nu att Betelgeuse gradvis återgått till sin normala ljusstyrka.
ESA/Herschel/PACS/L. Decin et al
Publicerad
2020-04-29
Dela artikel:

Stjärnan Betelgeuse syns i stjärnbilden Orion och väckte tidigare i år en hel del uppståndelse då den såg ut att förlora i ljusstyrka. Astronomer befarade att stjärnan höll på att dö. Men ny data tyder nu på att det bara var en del av stjärnans yta som förlorat sitt starka ljus. Vi pratade då med Susanne Höfner, professor i astronomi och rymdfysik vid Uppsala universitet, som berättade att det kunde tyda på att ett dammoln skymde delar av ytan och gjorde att stjärnan såg ut att lysa svagare.

American Association of Variable Star Observers (AAVSO) har följt Betelgeuse och har nu kunnat bekräfta att stjärnan sakta men säkert börjat återgå till sin normala ljusstyrka. I skrivande stund lyser den cirka 95% av sin vanliga ljusstyrka. AAVSO har också tagit reda på orsaken till förändringarna hos stjärnan.

Det som troligtvis hände är att Betelgeuse kastade ut ett stort moln av gas och damm. När dammet expanderade framför Betelgeuse blockerade det en del av stjärnljuset. Det gjorde att stjärnan uppfattades mörkare än normalt.

Vi vet att Betelgeuse någon gång kommer att bli en supernova, men det kommer inte att ske inom någon snar framtid.

Läs mer om Betelgeuse och de nya upptäckterna här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen