Nördig rymdunderhållning på säkert avstånd hero

Nördig rymdunderhållning på säkert avstånd

I tider av virus och rekommendationer om social distansering kan man behöva fördriva en del tid. Som vanligt förespråkar vi rymdrelaterade tidsfördriv - på behörigt avstånd men ändå så nära. Vad sägs om att få följa med på en rundtur på den Internationella rymdstationen, höra rymdskrotsexperten Johan Köhler berätta om rymdskrotet som cirkulerar runt jorden eller se när SpaceX skickade upp en bil i rymden?
Nördig rymdunderhållning på säkert avstånd
SpaceX
Publicerad
2020-04-24
Dela artikel:

Rundvandring på den Internationella rymdstationen

I den här videon kan du följa med Esa-astronauten Luca Parmitano och Nasa-astronauten Andrew Morgan på en unik rundtur på den Internationella rymdstationen. Vi får följa astronauterna genom de olika modulerna och rymdfarkosterna som är dockade till ISS.

Rundturen börjar i Soyuz MS-15 som bland annat tog Andrew Morgan till ISS och därefter visar astronauterna varje modul och rymdfarkost som vid inspelningens tidpunkt är dockade till stationen. I bakgrunden kan vi se Nasa-kollegorna Jessica Meir och Christina Koch när de tränar och vinka till de ryska kollegorna Alexander Skvortsov och Oleg Skripochka. Rundturen avslutas med att titta på utsikten från stationens utsiktsplats – Cupolan.

Vad är rymdskrot?

Rymdstyrelsens Johan Köhler är forskningshandläggare och ansvarig för rymdskrotsfrågor. I filmen nedan berättar han om vad rymdskrot är och hur mycket rymdskrot det finns runt jorden. Han berättar även om hur man städar bort rymdskort, samt vad en graveyard orbit är och hur den funkar.

Man tror att det finns ungefär 170 miljoner rymdskrotsobjekt i omloppsbana runt jorden. Risken finns att det snart är så nedskräpat i jordens närområde att vi inte längre kan ägna oss åt rymdfart.

Hur sänder man upp en Tesla i rymden?

2018 genomförde det amerikanska rymdföretaget SpaceX en första testuppsändning av jätteraketen Falcon Heavy. I framtiden ska Falcon Heavy nämligen kunna transportera tunga satelliter till omloppsbana eller skicka tunga nyttolaster till Mars. Så för att testa att raketen klarade av att sändas upp med tung last bestämde SpaceX att de skulle fästa en bil av modellen Tesla Roadster i raketens lastutrymme. SpaceX grundades nämligen av entreprenören Elon Musk som även är VD för elbiltillverkaren Tesla Motors.

Följ en uppsändning från Esrange

Det sker även uppsändningar från Sverige, men i betydligt mindre skala. Dessa uppsändningar sker från rymdbasen Esrange som ligger cirka fyra mil utanför Kiruna. I filmen nedan kan du följa en uppsändning av sondraketen Maser-11 som sändes upp den 15 maj 2008. Filmen spelades in av en videokamera som fästes ombord på raketen och spelade in den sju minuter långa uppsändningen. Ombord på Maser-11 fanns även instrument som utvecklats av Rymdbolaget åt Esa. Syftet med uppsändningen var att testa dessa instrument i tyngdlöshet.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen