Månbaser kan byggas av astronauters urin hero

Månbaser kan byggas av astronauters urin

De månbaser som flera av världens rymdorganisationer planerar att bygga kommer eventuellt bestå av material som astronauterna själva kan bidra med. Ämnet kallas urea och kommer från urin. Europeiska forskare menar att ämnet kan användas som en viktig komponent i betong.
Månbaser kan byggas av astronauters urin
Publicerad
2020-04-03
Dela artikel:

Under de kommande decennierna planerar Nasa, Esa och den kinesiska rymdorganisationen CNSA att bygga månbaser som en del av framtida missioner som ska ta människor längre ut i rymden. Det man forskar mycket på är hur man ska transportera byggmaterial till månen.

Att transportera 0,45 kilo från jorden till rymden kostar cirka 10 000 dollar (nästan 100 000 SEK). Det betyder att uppbyggnaden av en hel månbas skulle bli väldigt dyr. Därför undersöker rymdorganisationerna möjligheten att använda material från månens yta, samt hur astronauterna själva kan bidra – med till exempel deras urin.

Forskare i Norge, Spanien, Nederländerna och Italien har genomfört flera experiment för att undersöka potentialen i ämnet urea som finns i urin. Ämnet kan användas som mjukningsmedel, ett tillsatsmedel som kan användas i betong för att mjukgöra och göra den mer flexibel innan den härdas.

Experimenten som utfördes på Ostfold Universitet i Norge avslöjar att proverna som innehåller urea klarar tyngre vikter och förblev stabila.

- Vi har ännu inte undersökt hur urea skulle extraheras från urinen, eftersom vi fortfarande bedömer om detta verkligen skulle vara nödvändigt. Det kanske finns andra komponenter som också kan användas i betongen, säger Anna-Lena Kjoniksen, forskare på Ostfold Universitet. Vattnet i urinen kanske kan användas för att blanda betongen, tillsammans med det vatten som eventuellt kan utvinnas på månen eller en kombination de av båda.

Läs mer om det spännande experimentet här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen