Jessica Meir på väg hem till jorden hero

Jessica Meir på väg hem till jorden

Jessica Meir och hennes kollegor Andrew Morgan och Oleg Skripochka förbereder sig för att återvända till jorden. Tidigt imorgon bitti, svensk tid, landar de på den kazakstanska steppen. Följ deras hemresa live på Nasa TV.
Jessica Meir på väg hem till jorden
Nasa
Publicerad
2020-04-16
Dela artikel:

Jessica Meir reste till rymdstationen den 25 september förra året tillsammans med Oleg Skripochka (Roscosmos) och Hazzaa Ali Almansoori från Förenade Arabemiraten. På plats var då redan Andrew Morgan (Nasa) tillsammans med Christina Koch (Nasa), Luca Parmitano (Esa) och Alexander Skvortsov (Roscosmos). Sedan den 6 februari har Meir, Morgan och Skripochka haft stationen för sig själva då hälften av besättningen återvände till jorden.

Förra torsdagen fick de sällskap av ryska Anatoli Ivanishin och Ivan Vagner samt Nasa-astronauten Chris Cassidy. Efter en veckas överlämning kommer Meir, Skripochka och Morgan att avdocka från stationen och landa på den kazakstanska steppen tidigt på fredagsmorgonen, svensk tid. Då har Jessica Meir spenderat 205 dagar i rymden och deltagit i tre rymdpromenader.

Besättningen kommer landa i på en planet i isolering och Jessica Meir säger att hon tror att hon kommer känna sig mer isolerad än någonsin när hon återvänder till jorden.

- Det är surrealistiskt för oss att se situationen utvecklas på planeten nedanför oss, berättade Meir till CBS News under en nyhetskonferens. Jorden ser fortfarande lika fantastisk ut som alltid härifrån, så det är svårt att förstå alla förändringar som har ägt rum sedan jag reste.

Jessica säger att isoleringen på rymdstationen kompenseras av besättningens hektiska schema, krävande forskning och den spektakulära utsikten över jorden.

- Så vi får se hur det går och hur jag anpassar mig, säger Jessica Meir. Men det kommer naturligtvis vara underbart att se familj och vänner, även om det kommer vara virtuellt och på avstånd just nu.

Redan i natt kan vi börja följa livesändningen från rymdstationen när besättningen i Expedition 62 tar farväl av sina vänner och rymdstationen. Se hela schemat nedan.

Natten torsdag 16/4 – morgonen på fredag 17/4.
00:00 – Expedition 62 tar farväl och luckan stängs på Soyuz MS-15 cirka 00:30.

03:30 – Soyuz MS-15 avdockas från rymdstationen.

06:00 – Soyuz MS-15 går igenom en deorbit burn när farkosten kommer in i jordens atmosfär. Själva deorbit burn förväntas starta kl. 06:22.

07:16 – Besättningen landar på den kazakstanska steppen i närheten av Dzhezkazgan.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen