Jessica Meir kommer hem till en annorlunda värld hero

Jessica Meir kommer hem till en annorlunda värld

Imorgon, torsdag den 9 april, är det dags för astronauterna i Expedition 63 att sändas upp till den Internationella rymdstationen. Det betyder att Jessica Meirs uppdrag på stationen börjar lida mot sitt slut. Hennes hemkomst är planerad till den 17 april.
Jessica Meir kommer hem till en annorlunda värld
Nasa
Publicerad
2020-04-08
Dela artikel:

Expedition 63 består av befälhavare Chris Cassidy (Nasa) och flygingenjörerna Antoli Ivanishin och Ivan Vagner (Roscosmos).  De kommer att åka upp till rymdstationen i en Soyuz MS-16 från Baikonour Cosmodrome i Kazakstan. Det blir den tredje resan för Cassidy och Ivanishin, och den första för Vagner.

Nasa

Uppsändningen är planerad till klockan 10:05, svensk tid. Därefter kan man följa dockningen klockan 16:15 och lucköppningen cirka 2 timmar senare. Följ hela förloppet live på Nasas TV. Sändningen börjar klockan 09:00.

Nästa fredag, den 17 april, är det sedan dags för Nasas Jessica Meir, Andrew Morgan och Roscosmos Oleg Skripochka att bege sig hemåt. De kommer att komma hem till en annorlunda värld än den de lämnade i september förra året. Från ISS har de kunnat följa coronavirusets framfart.

- Det är väldigt surrealistiskt för oss att följa det som händer på jorden och se det utvecklas när vi har varit här uppe under hela tiden, säger Jessica Meir. Det känns som vi kommer tillbaka till en helt annan planet.

Nasa

Efter mer än sex månader i isolering på rymdstationen är Meir, Morgan och Skripochka väl förberedda för att leva i karantän på jorden. Astronauter hanterar isoleringen på samma sätt som flera av oss numera får göra här på jorden. Vi skrev ett blogginlägg om det förra veckan som ni kan läsa här. Till exempel ser de till att träna dagligen, inte bara för att behålla muskelstyrkan, utan även för den mentala hälsan. De har även veckovis kontakt med familj och vänner i videosamtal.

- Jag tror att alla sådana aktiviteter - som ser till att du håller fast vid din rutin och upprätthåller ditt psykologiska välbefinnande – verkligen kan hjälpa, säger Jessica Meir. Jag tror att de är lika viktiga för människor på marken som för astronauterna här uppe på rymdstationen.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen