Jessica Meir har landat hero

Jessica Meir har landat

Efter nästan sju månader ombord på den Internationella rymdstationen var det i morse (17/4 2020) dags för den amerikansk-svenska astronauten Jessica Meir och hennes kollegor Andrew Morgan och Oleg Skripochka att återvända till jorden.
Jessica Meir har landat
NASA
Publicerad
2020-04-17
Dela artikel:

Jessica Meir och Andrew Morgan (NASA) lämnade tillsammans med sin ryska kollega Oleg Skripochka (Roscosmos) den internationella rymdstationen klockan 03:53 torsdag morgon och genomförde en säker, fallskärmsassisterad landning klockan 07:16 i Kazakstan (kl. 11:16 lokal tid), sydost om den avlägsna staden Zjezkazgan. 

Jessica Meir och Oleg Skripochka färdades till den internationella rymdstationen, ISS, med en Soyuz MS-15 raket den 25 september 2019. De tillbringade 205 dagar i rymden och gjorde 3 280 varv runt jorden under en resa på  sammanlagt 139 851 994 kilometer. Under sin första rymdfärd genomförde Meir de tre första helkvinnliga rymdpromenaderna tillsammans med astronauten Christina Koch från NASA, totalt 21 timmar och 44 minuter. En forskningsstudie bland många Jessica Meir bidrog till är en studie som undersöker hur mänsklig hjärtavävnad fungerar i rymden. Oleg Skripochka avslutar sin tredje rymdfärd och har sammanlagt 536 dagar i omloppsbana.

Nedfärden gick som planerat föutom att kapseln landade på sidan. Det är dock inte ovanligt och ställde inte till något problem för besättningen eller personalen på marken. Efter en medicinsk kontroll kommer besättningen resa tillbaka med ryska helikoptrar till kosmodromen i Bajkonur, Kazakstan, där de kommer att delas upp. Andrew Morgan och Jessica Meir kommer gå ombord på ett NASA-plan som befinner sig i den angränsande staden Qyzylorda, Kazakstan, för en flygning tillbaka till Houston. Oleg Skripochka återvänder till sitt hem i Star City utanför Moskva, Ryssland. Detta rapporterar NASA i ett pressmeddelande.

Besättningen landade på en planet i isolering och Jessica Meir säger att hon tror att hon kommer känna sig mer isolerad än någonsin när hon nu återvänt till jorden.

- Det är surrealistiskt för oss att se situationen utvecklas på planeten nedanför oss, berättade Meir till CBS News under en nyhetskonferens. Jorden ser fortfarande lika fantastisk ut som alltid härifrån, så det är svårt att förstå alla förändringar som har ägt rum sedan jag reste.

Jessica säger att isoleringen på rymdstationen kompenseras av besättningens hektiska schema, krävande forskning och den spektakulära utsikten över jorden.

- Så vi får se hur det går och hur jag anpassar mig, säger Jessica Meir. Men det kommer naturligtvis vara underbart att se familj och vänner, även om det kommer vara virtuellt och på avstånd just nu.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen