IceSat-2 mäter korallrev i grunda vatten hero

IceSat-2 mäter korallrev i grunda vatten

Nasa-satelliten IceSat-2 har i uppdrag är att observera och mäta tjockleken på världens isar. Av en slump har forskarna nu upptäckt att satelliten även kan hjälpa till att kartlägga havsbotten och övervaka hälsan hos korallrev.
IceSat-2 mäter korallrev i grunda vatten
NASA/METI/AIST/Japan Space Systems, and U.S./Japan ASTER Science Team
Satellitbild över Maldiverna och dess många små korallrev.
Publicerad
2020-04-21
Dela artikel:

IceSat-2’s lasermätare används främst för att mäta förändringar i polarisarnas tjocklek. När IceSat-2, i slutet av 2018, passerade över Bikiniatollen i södra Stilla havet upptäckte forskarna att lasern genererade reflektioner under vattnet – de kunde se ett enormt korallrevsystem under vattnet. Tack vare upptäckten började forskarna att kartlägga den grunda havsbotten runt världens kustlinjer. Detta går att läsa i tidningen Science.

- Satellitens gröna laser når upp till 40 meter ner i havet och genererar data som kan vara banbrytande när det gäller att kartlägga korallrev och övervaka deras hälsa, säger Greg Asner, ekolog vid Arizona State University.

IceSat-2 delar sin laser för att skanna världen längs tre parallella spår, var och en täcker hela jorden fyra gånger per år. Satelliten avfyrar lasern 10 000 gånger per sekund och varje skott genererar upp till 60 reflekterande fotoner som tas upp av satellitens teleskop. Den kan mäta höjder och eventuella förändringar på millimeternivå.

Den här nya upptäckten kommer att hjälpa till med kustnavigering – både kustbevakningen och National Geospatial-Intelligence Agency har redan uttryckt sitt intresse.

- Det är också mycket möjligt att datan kan hjälpa oss förstå vad som händer före och efter naturkatastrofer, säger Lori Magruder, forskare i fjärranalys vid University of Texas, Austin. Till exempel hur orkaner omformar sediment på havets botten.

Men forskarnas förhoppning är att den största vinsten i kartläggningsinsatsen kommer bli för korallreven. Stigande havstemperatur dödar koraller över hela världen, så att identifiera arter är viktigt. Det är dyrt och utmanande att kartlägga dem, men med IceSat-2’s hjälp kan man ta reda på en hel del på korallreven. Satelliten skulle kunna avslöja sluttningen och djupet hos en korallrev, indikationer på livsmiljön som revet tillhandahåller och reda ut strukturer hos ett rev med många sammanflätande korallarter. På lång sikt hoppas man att iceSat-2 kan mäta vilka korallrev som växer och vilka som minskar och visar tecken på att deras koraller har dött.

Läs mer om IceSat-2’s nya uppdrag här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen