Houston, we’ve had a problem hero

Houston, we’ve had a problem

Apollo 13 skulle bli NASA:s tredje bemannade färd till månen. Ombord fanns astronauterna Jack Swigert, Jim Lovell och Fred Haise, de två senare skulle bli den femte och sjätte människan någonsin att gå på en annan himlakropp. Som de flesta vet kom dock Apollo 13 aldrig fram till månen. Efter två dagar i rymden exploderade syretank nummer två i servicemodulen och där och då förvandlades uppdraget till en räddningsaktion. Fyra dagar senare kunde de tre astronauterna mirakulöst plockas upp ur Stilla havet. I år är det femtio år sedan NASA:s mest lyckade misslyckande.
Houston, we’ve had a problem
NASA, Eric Jones
Deke Slayton visar adaptern som är avsedd att använda för att ta bort överskott av koldioxid från Apollo 13. Ett problem som hade huvudrollen i filmen Apollo 13 från 1995. Från vänster till höger är medlemmarna i Slaytons publik: flygdirektör Milton L. Windler, biträdande direktör – flygoperationer Howard W. Tindall, direktör – flygoperationer Sigurd A Sjoberg, biträdande direktör - bemannad rymdfart Christopher C. Kraft och direktör - bemannad rymdfart Robert R. Gilruth. 15 april 1970.
Publicerad
2020-04-14
Dela artikel:

Allting såg bra ut trots att en av Saturn V raketens fem huvudmotorer oplanerat stängdes av i förtid under starten. NASA hoppades säkert att detta skulle vara det enda problemet under uppdraget och Apollo 13 satte kurs mot månen. Lite visste de då hur katastrofalt allt skulle gå bara ett par dagar senare. Strax efter en tv-sändning, 55 timmar och 55 minuter in i uppdraget, ombads besättningen att starta värmefläktarna i en av syretankarna. Besättningen hörde en hög smäll och en av mätarna visade något den inte skulle. Radiotrafiken löd då:

Lovell:

... Houston ...

Swigert:

I believe we’ve had a problem here.

Houston:

This is Houston. Say again, please.

Lovell:

Ah, Houston, we’ve had a problem. We’ve had a Main B bus undervolt.

Houston:

Roger. Main B undervolt.

Houston:

OK, stand by, 13. We’re looking at it.

Vad som hade hänt var att syretank nummer två exploderat och därmed skadat syretank nummer ett. Farkosten läckte syre ut i rymden och även bränslecellerna skadades vilket gjorde att man blev tvungna att stänga av så många system som möjligt. Besättningen flyttades över i månlandaren och en kamp mot klockan tog sin början.

Efter fyra klaustrofobiska dagar, där både ingenjörer på marken och astronauterna ombord fick använda all sin kunskap för att överleva och hålla farkosten vid liv och på rätt kurs, kunde hangarfartyget USS Iwo Jima plocka upp de tre astronauterna ur Stilla havet. Trots att Apollo 13 inte kunde landa på månen räknar NASA ändå uppdraget som ett lyckat misslyckande och den här veckan är det alltså 50 år sedan dramat utspelade sig.

Många har i dagarna skrivit om Apollo 13, här är några favoriter:

Ett mer lyckat jubileum som också bör uppmärksammas den här veckan är att den 12 april 1961 genomförde världens första människa i rymden, kosmonauten Jurij Gagarin, sitt jungfruvarv runt jorden. Ett stort steg för människan i rymden.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen