Havsbotten kartläggs med hjälp av rymdteknik hero

Havsbotten kartläggs med hjälp av rymdteknik

I århundraden har astronomer blickat upp mot himlen och lyckats kartlägga stora delar av både månen och Mars. Och i modern tid har vi kunnat få superskarpa bilder från de båda himlakropparna. Men alla delar av vår egen planet är inte lika väl utforskade. Något som forskarna på Nasa vill ändra på.
Havsbotten kartläggs med hjälp av rymdteknik
Nasa
Stora barriärrevet i Australien, sett från Internationella rymdstationen.
Publicerad
2020-04-15
Dela artikel:

Om man tittar på ett föremål genom vatten ser föremålet snedvridet ut. Du har antagligen själv märkt av det när du tittar ner på din kropp i en pool. Kroppen får udda vinklar och ser väldigt konstig ut sedd genom vattenytan. Liknande snedvridningar orsakas av vår atmosfär när man tittar på objekt i rymden. De senaste åren har det dock utvecklats tekniker för att motverka dessa effekter. Den här tekniken och liknande tekniker undersöks nu för att användas i kartläggningen av våra hav här på jorden. Idag har vi nämligen bara lyckats kartlägga 5 % av våra havsbottnar.

Därför jobbar forskare på Nasas Ames Research Center i Silicon Valley, Kalifornien just nu med att lösa problemet med snedvridningarna som orsakas av vattenytan i haven. De tror att problemet skulle kunna lösas med så kallade flytande linser. Genom komplexa beräkningar och algoritmer kan flytande linser korrigera en stor del av vattnets effekt som gör det svårt att få tydliga bilder av havsbotten. De två teknikerna de jobbar på kallas för FluidCam och MiDAR (Multispectral Imaging Detection and Active Reflectance instrument).

FluidCam-instrumentet är i huvudsak en högpresterande digital kamera. Den är monterad på en drönare och samlar bilder medan den flyger över en vattenmassa. Så småningom kommer tekniken att monteras på en liten satellit och sändas upp i en bana runt jorden. När man tagit bilderna av havsbotten ser den flytande linsen till att snedvridningen ”rättas till”.  

MiDAR, i sin tur, kommer att samla data genom att överföra ljus som kommer tillbaka till instrumentet, liknande hur en radar fungerar. Den kommer att kunna upptäcka funktioner som är osynliga för det mänskliga ögat och även samla data i mörker. Genom att använda förstoringen som orsakas av vattenytan till sin fördel är det möjligt för MiDAR att se djupare ner i havet. MiDAR skulle då kunna göra det möjligt för en satellit i bana runt jorden att utforska korallrev på centimeternivå.

Genom att använda flytande linser på satelliter kan vi komma närmare en kartläggning av vår havsbotten på en detaljnivå som tidigare bara varit möjligt genom att skicka ner dykare med kamera.

Läs mer om den spännande forskningen här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen