Glad valborg från rymden hero

Glad valborg från rymden

Då den rådande situationen kullkastat flera av kvällens Valborgsfiranden vill vi istället fira in våren med dessa vackra vårbilder från rymden. Marken börjar fyllas av blommor och satelliten Sentinel-2 har kunnat följa hur de holländska tulpanfälten börjar skifta färg. Samma satellit har även fångat vetefälten i Australien.
Glad valborg från rymden
Esa
Publicerad
2020-04-30
Dela artikel:

Den lilla staden Lisse i Holland är hem till den världsberömda blomsterodlingen Keukenhof. Området är känt för att exportera tulpanlökar till hela världen. Nu har fälten äntligen börjat blomma, vilket de bara gör under några veckor. Dessa veckor brukar locka miljoner besökare från hela världen, men tyvärr blir så inte fallet det här året då Covid-19 hindrar oss att resa dit, i alla fall rent fysiskt.

Copernicus satellit Sentinel-2 rör sig däremot fritt och på säkert avstånd från jorden och har då kunnat fånga de färgglada förändringarna av fälten under april. Nu publicerar Esa en bildsekvens som visar hur de bruna fälten först blir gröna och sedan till en mängd vackra färger. Så tack vare satelliten får vi njuta av de blommande tulpanfälten i alla fall, men från ett annat perspektiv.

Esa

Sentinel-2 har även fångat vetefält i västra Australien. Fälten har ett distinkt utseende och skapar ett färgstarkt lapptäcke av geometriska former. Bilden är sammansatt av tre separata bilder som är tagna under nio månaders tid. Den första bilden är tagen 9 maj 2019 och är synlig i rött, den andra är grön och tagen den 6 september 2019 och den tredje är från januari i år och kan ses i blått. De olika färgerna är beroende på vetefältens tillväxtstadium under perioden. Med satelliternas unika perspektiv kan vi övervaka och kartlägga förändringar i vetefälten.

Med dessa färgglada vårbilder vill vi på Rymdstyrelsen önska våra läsare en glad valborg! 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen