Cheops observerar sin första exoplanet hero

Cheops observerar sin första exoplanet

Efter några lyckade testmånader sedan uppsändningen i december kommer Esas rymdteleskop Cheops snart att påbörja sina skarpa, vetenskapliga studier av exoplaneter. Men redan nu har forskarna fått data om att Cheops gjort lovande observationer av kända exoplaneter och stjärnor.
Cheops observerar sin första exoplanet
Esa
Publicerad
2020-04-20
Dela artikel:

Cheops, som sändes upp i december förra året, öppnade sitt teleskopöga mot universum i januari. Kort därefter levererade Cheops de första, avsiktligt suddiga bilder av stjärnor. De avsiktligt suddiga bilderna är en del av uppdragets observationsstrategi – det förbättrar mätnoggrannheten genom att sprida ljuset som kommer från avlägsna stjärnor över många pixlar. Dessa detaljer kommer att behövas när Cheops ska hjälpa forskarna att karaktärisera exoplaneterna, så som struktur, storlek och utveckling.

- För att mäta hur bra Cheops presterar behövde vi först observera stjärnor vars egenskaper är kända och stabila, utan tecken på aktivitet, säger Kate Isaak, Cheops projektforskare på Esa.

På det här sättet kan forskarna verifiera att rymdfarkosten är så exakt och stabil som behövs för att nå deras ambitiösa mål. Testerna har visat att Cheops är väldigt stabil vilket betyder att den kommer att kunna observera en stjärna i flera timmar medan rymdteleskopet färdas genom rymden och bilden av stjärnan kommer att alltid att befinna sig i samma grupp pixlar i detektorn.

Nu har Cheops observerat sina första exoplaneter när de passerar framför deras värdstjärnor och därmed blockerar en bråkdel av stjärnans ljus. Att observera passager av kända exoplaneter är en stor del av uppdraget, då Cheops därmed kan mäta planeternas storlek. Mätningarna gjorda av Cheops har visat sig vara fem gånger mer precisa än de mätningarna som gjorts från jorden.

Läs mer om Cheops första observationer här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen