Hero Image

BepiColombo passerar jorden en sista gång

På fredag, den 10 april, kan BepiColombo ses på himlavalvet när farkosten passerar jorden en sista gång innan den fortsätter mot Merkurius. När BepiColombo passerar jorden har den rest nästan 1,4 miljarder kilometer sen uppsändningen i oktober 2018 – nästan nio gånger längre än avståndet mellan jorden och solen.
Esa
Publicerad
2020-04-07
Dela artikel:

Detta blir den första av nio gravitationsslungor som BepiColombo kommer göra innan den når sin destination. Nästa två gravitationsslungor kommer vara runt Venus och kommer ske i oktober 2020 och augusti 2021. Därefter kommer farkosten göra sex passager runt Merkurius innan den lägger sig i exakt rätt bana. I slutet av 2025 kommer missionens två forskningsenheter – Esas Mercury Planetary Orbiter och Jaxas (Japan Aerospace Exploration Agency) Mercury Magnetospheric Orbiter – separera från farkosten. Därefter kommer de vetenskapliga testerna kring Merkurius inledas i början av 2026.

- Den sista passagen har en lite emotionell effekt, säger Johannes Benkhoff, Esas projektforskare på BepiColombo. Det är sista gången vi kan se farkosten från jorden, så vi bjuder in alla astronomer, både amatörer och professionella, att vinka av den innan den fortsätter på sin resa.

På fredag morgon klockan 06:24:58 kommer BepiColombo göra sin närmaste passage runt jorden. Farkosten kommer inte vara synlig för blotta ögat, men med ett litet teleskop eller kikare har man möjlighet att se den ta ett sista farväl av vår planet. Allra lättast att se BepiColombo är det om man befinner sig på det södra halvklotet eller långt söderut på det norra halvklotet.

- Om man befinner sig söder om Rom eller Madrid kan få en glimt av BepiColombo och ju mer söderut du är, desto längre kommer du kunna se den, säger Joe Zender, Esas biträdande projektforskare på BepiColombo. Om man ser något som ser ut som en stjärna som rör sig så är det Bepi. 

Läs mer om BepiColombos sista passage runt jorden här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen