Rymdprojekt försenas på grund av covid-19 hero

Rymdprojekt försenas på grund av covid-19

Europas nästa stora resa till Mars, ExoMars med bland annat det svenska instrumentet HABIT, försenas till 2022. Bland annat till följd av det rådande epidemiologiska läget i Europa. Det är bara ett projekt av många inom rymdbranschen som just nu drabbas av coronavirusets framfart.
Rymdprojekt försenas på grund av covid-19
ESA/ATG medialab
Konstnärlig tolkning av rovern Rosalind Franklin på Mars.
Publicerad
2020-03-19
Dela artikel:

I förra veckan meddelade den europeiska rymdorganisationen ESA tillsammans med den ryska rymdstyrelsen Roscosmos att det stora projektet ExoMars, vars nästa uppsändning var planerad i år, blir försenat till 2022. Mars-bilen (rovern), som fått namnet Rosalind Franklin, ska undersöka om det funnits liv på planeten. Rovern ska rulla ut från plattformenen Kazachok där bland annat det svenska instrumentet HABIT finns monterat. Medan Rosalind Franklin ska borra sig ner under Mars yta ska HABIT (Habitability Brine Irradiation and Temperature) övervaka bildandet av saltlösningar på Mars och att visa på ny teknik för att producera vatten. Det övergripande syftet med ExoMars är att leta efter spår av liv på den röda planeten.

Detta är del två i ExoMars-projektet som började redan 2016 med uppsändningen av farkosten Trace Gas Orbiter som nu ligger i omloppsbana runt Mars och studerar dess atmosfär. Det som tagit tid att färdigställa innan avfärd är de fallskärmar som ska bromsa farkosten innan den landar på Mars yta, något som hittills kantats av problem.

- Jag är väldigt ledsen över att ExoMars inte sänds upp som planerat efter alla dessa år jag arbetat i projektet, säger Javier Martin-Torres som är ansvarig professor i projektgruppen för HABIT på Luleå tekniska universitet.

Han berättar att han dock förstår beslutet och att det viktigaste är att allt fungerar innan uppsändningen så att rovern och HABIT klarar av att landa på Mars.

- Jag är glad att se att rätt beslut har fattats. Säkerheten först, säger Javier Martin-Torres.

Varför uppsändningen skjuts upp så långt som till 2022 är på grund av att det bara finns ett fönster på tio dagar vartannat år då förhållandena är optimala. Då ligger jorden och Mars i rätt läge för att farkosten ska kunna nå den röda planeten så smidigt som möjligt.

ExoMars är inte det enda projektet som försenas på grund av coronavirusets framfart. Stora konferenser inom rymdsektorn skjuts på framtiden och den amerikanska rymdstyrelsen NASA samt den europeiska rymdorganisationen ESA har övergått till att hålla så mycket möten som möjligt på distans och stängt sina kontor.

Här hemma i Sverige har det statliga bolaget, Swedish Space Corporation, fått ställa in planerade uppsändningar från rymdbasen Esrange i Kiruna.

- Den här situationen är förstås en stor utmaning för oss på SSC, liksom för hela samhället. […] Det gäller att jobba så effektivt som möjligt genom den här perioden och stå redo att återuppta verksamheten med full kraft när det är möjligt, säger Lennart Poromaa, chef för Esrange på SSC.

ESA:s pressmeddelande rörande ExoMars

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen