Hero Image

Rekordvarm vinter i Europa

Enligt forskare har den här vintern varit den överlägset varmaste i Europa någonsin. Data som kommer från EU:s Copernicus Climate Change Service visar att medeltemperaturen för december, januari och februari ligger 1,4C över tidigare temperaturrekord.
Copernicus Climate Change Service/ECMWF
Publicerad
2020-03-10
Dela artikel:

Copernicus Climate Change Service (C3S) har temperaturdata från 1855 och framåt. Tittar man tillbaka så visar det sig att temperaturen ökat ovanligt mycket. Tidigare värmerekord har passerats med bara en bråkdel av en grad, medan det i år har ökat med hela 1,4°C.

- Även om den här vintern är en extrem händelse i sig, är det troligt att dessa händelser gjorts mer extrema av den globala uppvärmningen, säger Carlo Buontempo, chef för C3S.

Värmen har fått konsekvenser på flera håll i Europa. I både Sverige och Ryssland har man fått importera snö för olika sportevenemang och Storbritannien har haft svåra översvämningar.

Resten av världen har också påverkats av den extrema temperaturökningen. Australien har haft sin näst varmaste sommar någonsin och lidit av katastrofala skogsbränder. På Antarktis har temperaturen stigit över 20°C i februari, vilket är första gången någonsin. Tittar man ännu längre bak i datan kan man se att globalt har år 2019 varit ett rekordvarmt år och det senaste decenniet har varit det varmaste på 150 år.

Forskarna menar att 2020 är ett avgörande år i kampen för att stoppa klimatkrisen och förhindra att de skadliga effekterna försämras ännu mer. Världens länder måste öka sina åtaganden drastiskt för att minska koldioxidutsläppen och undvika en katastrofal global temperaturökning på 3–4°C.

Läs mer här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen