Hero Image

Nya häftiga bilder från Mars

I förra veckan publicerades riktigt häftiga bilder från Mars. För fotograferingen stod både Esas Mars Express Orbiter, som tog bilder ovanifrån, och Nasas Curiosity Mars Rover som fångade detaljerade bilder från den röda planetens yta.
NASA/JPL-Caltech/MSSS
En del av Curiositys superdetaljerade panoramabilder från Gale-kratern.
Publicerad
2020-03-09
Dela artikel:

Esas Mars Express Orbiter går i bana runt Mars och har nu fångat vår grannplanets enorma Moreux-krater på bild. Kratern har en diameter på ungefär 135 kilometer och är upp till 3,5 kilometer djup. Mönstret på kraterns botten och kanter är skapat av glaciärer. Dateringar av terrängformerna kan avslöja att glaciala och periglaciala processer inträffade här upprepade gånger under en period som varade från ungefär en miljard till 400 000 år sedan. Mars rotationsaxel lutande då i en större vinkel än den gör idag, vilket gjorde att mer snö och is från atmosfären samlades här och bildade glaciärer.

Large Image
Esa/DLR/FU Berlin

I mitten av kratern ligger en två kilometer hög bergstopp. Den är omringad av mörka fläckar, vilket är sanddyner som vittnar om hur ytan påverkas av vindsystemen på Mars. Orienteringen av sanddynerna varierar i olika områden av kratern och indikerar att det rådande vindsystemet är komplext.

Large Image
Esa/DLR/FU Berlin

Läs mer om bilderna och Moreux-kratern här.

Nere på Mars jobbar Nasas rover Curiosity som har tagit de mest detaljerade bilderna någonsin av den röda ytan. Det var under den amerikanska högtiden Thanksgiving förra året som Curiosity fick en paus i arbetet och kunde ta sammanlagt över 1 000 bilder. I månader har man sedan monterat ihop bilderna till stora, högupplösta panoramabilder.

Large Image
NASA/JPL-Caltech/MSSS

Båda bilderna visar ”Glen Torridon”, ett område på ena sidan av Mount Sharp, som varit Curiositys arbetsplats sedan september 2014. Mount Sharp ligger i Gale-kratern, en 154 kilometer bred krater som blev Curiosity landningsplats i augusti 2012. Det primära syftet med Curiosity-missionen är att undersöka kratern efter tecken på mikrobiologiskt liv.

Läs mer om Curiosity och se de häftiga bilderna högupplösta här.

 

I filmen nedan beskriver de väldigt bra vad det är man ser i bilderna. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen