Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Månrobotarna Chang’e-4 och Yutu-2 visar upp spektakulära bilder från månens baksida

De kinesiska månrobotarna Chang’e-4 och Yutu-2 har återigen vaknat till liv på månens baksida. Båda robotarna och deras vetenskapliga instrument, varav några är svenska, är i utmärkt skick trots att de spenderat över ett år i månens hårda miljö.
Månrobotarna Chang’e-4 och Yutu-2 visar upp spektakulära bilder från månens baksida
CNSA/CLEP/Doug Ellison
Chang'e-4
Publicerad
2020-03-27
Dela artikel:

Tidigare i år släppte Kina flera högupplösta bilder från månens baksida som tagits av terrängkameran på Chang’e-4 och panoramakameran på Yutu-2. Det var precis i samband med årsdagen av Chang’e-4s historiska landning i Von Kármán-kratern. Bilderna visar robotarnas år på månens baksida – där inget uppdrag landat tidigare.

CNSA/CLEP/Doug Ellison

Yutu-2’s skugga med landaren Chang’e-4 i bakgrunden.

CNSA/CLEP/Doug Ellison

En bild av landaren Chang’e-4 tagen av rovern Yutu-2

På Yutu-2 finns även det svenska vetenskapliga instrumentet ASAN (Advanced Small Analyzer for Neutrals) som utvecklats av Institutet för rymdfysik i Kiruna. Instrumentet sitter 60 centimeter ovanför marken och undersöker växelverkan mellan solvinden och månens yta. Detta görs genom mätningar av energirika neutrala atomer och joner som kommer från månens yta. Forskaren Martin Wieser på IRF i Kiruna berättar mer om hur instrumentet mår efter ett år på månens baksida. 

- Instrumentet mår väldigt bra. Det finns inga synliga tecken på degradering. Alla registrerade hälsoparametrar, speciellt temperaturer, ligger inom nominella intervaller med stor marginal, säger Martin Wieser.

Instrumentet ASAN från IRF Kiruna på rovern Yutu-2.

Just nu förbereder sig Kina för uppsändning av Chang’e-5 som ska plocka prover på månen och sedan återvända med dessa hem till jorden.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen