Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Kan man odla mat i rymden?

Idag lever astronauterna i rymden på processad och färdigförpackad mat som ofta steriliserats genom upphettning eller frystorkning. Inför kommande långdistansresor kan regelbunden leverans av mat bli en utmaning. Att hitta sätt att odla mat i rymden ligger därför högt upp på Nasas prioriteringslista.
Kan man odla mat i rymden?
Nasa
Publicerad
2020-03-11
Dela artikel:

I höstas kunde vi se Jessica Meir skörda sallad på den Internationella rymdstationen. En studie utförd av Dr. Christina Khodadad, forskare på Kenney Space Center i Florida, har nu visat att salladexperimentet om utfördes mellan 2014 - 2016 varit lyckat. Rymdodlad sallad är nämligen säker att äta och minst lika näringsrik som växter odlade på jorden, trots att den odlats i mikrogravitation och är mer utsatt för strålning än på jorden.

- Att kunna odla mat i ett hållbart system som är säkert för besättningen att konsumera kommer bli kritiskt när Nasa börjar med de längre rymdmissionerna, som Artemis-III. Nu vet vi att bladgrönsaker som sallad kan odlas och konsumeras med få resurser, säger Khodadad.

Gioia Massa och hennes kollegor har också analyserat salladen på Kennedy Space Center. Forskarna valde röd romansallad för experimentet då dess frön lätt gror och att den dessutom är god för astronauterna att äta – de har ätit den med både tacos och cheeseburgare på ISS. Nu har forskarna skickat andra frön för vidare experiment till rymdstationen, däribland grönkål och vitkål.

Andra som också forskat på temat rymdmat är en forskningsgrupp vid University of Sussex. Studien fokuserar på själva matupplevelsen som inkluderar de funktionella, sensoriska, emotionella, sociala och miljömässiga aspekterna med att äta i rymden. Utifrån dessa aspekter har de utvecklat tre designkoncept:

Spice Bomb Mixing – vill bekämpa den minskade smakuppfattning i rymden som orsakas av nästäppning. Kryddor används inte ofta i rymdmat på grund av risken att de svävar bort i mikrogravitationen. Men här föreslår teamet en blandning som kan lösas upp och injiceras i en måltid.

Flavour Journey 3D Printer – en design som ska göra det möjligt för astronauter att beställa en smakprofil av familj, vänner eller kockar som sedan ska kunna återskapas genom en 3D-matskrivare på rymdfarkosten.

Earth Memory Bites – detta är små munsbitar ska innehålla specifika smaker som representerar olika regioner, kulturer eller upplevelser. Detta integreras sedan genom virtual reality som ska göra att man kan dela matupplevelsen med vänner och familj. VR kommer inkludera musik, visuella projektioner och atmosfäriskt ljus, temperatur och luftfuktighet.

- Vi syftar till att dra nytta av de senaste, tekniska framstegen som 3D-printning, digital tillverkning, virtual och augmented reality för att möjliggöra multisensoriska matupplevelser i rymden, säger Carlos Velasco, professor vid BI Norwegian Business School.

Han menar att sedan man började med bemannade rymdresor har rymdprogrammen drivit på en rad innovationer för rymdmatsystem som man sedan kunnat dra nytta av här på jorden. Mikrovågsugnar eller färdigrätter är exempel som kanske inte skulle ha utvecklats annars.

- Innovationerna inom rymdmatteknik kan bli vardagliga matupplevelser här på jorden om inte en alltför avlägsen framtid, säger Carlos Velasco.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen