Hero Image

Jorden har en ny måne

I tre år har månen haft konkurrens som jordens enda följeslagare. 2020 CD3 heter den lilla stenen som bekräftats ligga i bana runt jorden som en andra måne.
NASA/JPL/USGS
Publicerad
2020-03-03
Dela artikel:

Det finns över 600 000 kända asteroider i vårt solsystem. De flesta ligger i ett bälte mellan Mars och Jupiter men över 20 000 asteroider ligger i en omloppsbana som periodvis korsar jordens på sin väg runt solen, de definieras som så kallade Near Earth Objects (NEOs). Då och då kommer de så nära jorden att de antingen kolliderar med oss, eller fångas upp av jordens gravitationskraft och hamnar då i en temporär bana runt jorden. Det är det senare som hänt med asteroider som fått benämningen 2020 CD3.

Asteroiden upptäcktes först av de amerikanska astronomerna Theodore Pruyne och Kacper Wierzchos med ett 1,52 meter (60 tum) teleskop vid Mount Lemmon Observatory nära Tuscon, Arizona den 15 februari. Senare har Minor Planet Center bekräftat att den tillfälligt är bunden till jorden. Astronomerna tror att den har cirkulerat runt jorden i ungefär tre år och att den kommer slungas ut i rymden igen inom en snar framtid, påverkad av gravitationen från vår större måne och de andra planeterna i solsystemet. Uppgifterna om asteroiden är dock svåra att bekräfta eftersom asteroiden antas vara mellan en till sex meter i diameter och att den rör sig i en oregelbunden bana runt jorden. Det finns studier som visar att jorden alltid har minst en extra följeslagare.

Large Image
The Conversation, Tony873004

Perspektivvy av banan 2020 CD3 runt jorden. Det vita bandet är månens bana runt jorden. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen