Hero Image

Galaktisk kollision fick Vintergatan att wobbla

Astronomer har länge anat att vår galax, Vintergatan, inte har en perfekt platt form. Att de yttre delarna svänger uppåt på ena sidan och nedåt på andra. Rymdteleskopet Gaia har redan kunnat bevisa detta och nu kan forskare med hjälp av Gaia även presentera en teori om varför det är på detta viset.
Stefan Payne-Wardenaar; Inset: NASA/JPL-Caltech; Layout: ESA
Publicerad
2020-03-12
Dela artikel:

Vi har skrivit om rymdteleskopet Gaia och Vintergatans svängiga form tidigare och då skrev vi att mer forskning behövdes för att ta reda på varför vår galax har den form den har. Nu har ett italienskt forskarteam använt sig av Gaias enorma stjärnkarta (över en miljard stjärnor finns karterade av Gaia) för att kunna visa att böjen i galaxen inte är statisk. Den förändras över tid och den rör på sig. Hastigheten som böjen har runt galaxens kärna kan inte förklaras av vad vi idag vet om intergalaktiska magnetfält och mörk materia. Wobblandet måste orsakats av något annat, exempelvis en kollision med en annan galax.

”Vi mätte böjens hastighet genom att jämföra data med våra modeller. Baserat på den erhållna hastigheten skulle böjen fullborda en rotation runt Vintergatans centrum på 600 till 700 miljoner år", säger Eloisa Poggio från Turin Astrophysical Observatory i Italien till ESA. Eloisa Poggio är huvudförfattaren till studien som finns publicerad i Nature Astronomi. "Det är mycket snabbare än vad vi förväntade oss baserat på förutsägelser från andra modeller.”

Forskarna vet inte vilken galax som kan ha kolliderat med oss och när, men en kandidat är en dvärggalax i stjärntecknet Skytten som man tror ha passerat Vintergatans galaktiska skiva vid flera tillfällen. Forskarna tror att till slut kommer den här dvärggalaxen att absorberas av Vintergatan. Glädjande kan vi meddela att forskarna inte tror det finns någon risk för oss på jorden att hamna mitt i en kollision. 

Läs mer om Gaia här

Och en längre artikel om Vintergatans wobblande här

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen