Djurens migrationsmönster följs från rymden hero

Djurens migrationsmönster följs från rymden

I förra veckan startade man upp testperioden för tysk-ryska samarbetet Icarus på den Internationella rymdstationen. Icarus är ett observationssystem som ska följa djurs migrationsmönster från rymden.
Djurens migrationsmönster följs från rymden
Max Planck Institute for Ornithology/MaxCine.
Publicerad
2020-03-17
Dela artikel:

Icarus, eller International Cooperation for Animal Research Using Space, är ett experiment som sitter på den Internationella rymdstationen ISS. Projektet är ett samarbete med den ryska rymstyrelsen Roscosmos och tyska rymdcentret DLR. Syftet med projektet är att undersöka de rutter som olika djurarter följer under deras migration.

Forskarna hoppas att observera migrationsmönster av fåglar, däggdjur och även insekter. Informationen kommer främst att användas för forskning kring djurens beteende och djurskyddsåtgärder, men även för att ge information kring spridning av växtfrön.

Oleg Skripochka

För att kunna hämta hem data utrustas olika djurarter med miniatyrsändare som registrerar djurens position och rörelse, men även data från djurens miljö som temperatur och lufttryck. Sändaren på djuret och mottagaren aktiveras så fort ISS är inom radioräckvidd. Den tar därefter kontakt med Icarus-antennen som sitter på ISS utsida. Omborddatorn processar datan som sedan skickas till det ryska ISS Mission Control Center i Moskva. Därifrån skickas datan till ryska och tyska forskare.

Testperioden att pågå i ett antal månader, men tjänsten förväntas vara tillgänglig för allmän användning under hösten 2020.

Läs mer om Icarus här. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen