Astronomer har upptäckt den största explosionen i universums historia hero

Astronomer har upptäckt den största explosionen i universums historia

Forskare som studerat ett avlägset galaxkluster har upptäckt den största explosionen i universum sedan Big Bang. Explosionen verkar komma från ett supermassivt svart hål i centrumet av en galax som ligger hundra miljoner ljusår bort.
Astronomer har upptäckt den största explosionen i universums historia
Publicerad
2020-03-05
Dela artikel:

Den gigantiska explosionen skedde i galaxklustret Ophiuchus som ligger ungefär 390 miljoner ljusår från jorden. Galaxkluster är de största strukturer som finns i universum och hålls ihop av gravitation. Ett galaxkluster innehåller tusentals individuella galaxer, mörk materia och gas.

I mitten av Ophiuchus-klustret finns det en stor galax som innehåller ett supermassivt svart hål. Forskare tror att det svarta hålet är källan till den enorma explosionen som var så kraftfull att den skapade ett hålrum i klusterplasmat – den heta gasen som omger det svarta hålet.

För att upptäcka explosionen krävdes ett internationellt samarbete. Det gjordes genom att kombinera röntgendata från rymdobservatorierna Chandra X-ray Observatory (Nasa) och XMM-Newton(Esa), radiodata från markstationerna Murchison Widefield Array (MWA) i Australien och Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT) i Indien.

Astrofysikern Melanie Johnston-Hollitt vid Curtin University i Perth, Australien, är medförfattare till en studie om explosionen som publicerades den 28 februari. Hon menar att händelsen är ovanligt energirik.

- Vi har sett utbrott i centret av galaxer tidigare, men det här är väldigt massiv. Och vi vet inte än varför den är så stor. Men allt skedde väldigt långsamt, som en explosion i slow-motion som pågick i över hundra miljoner år, säger Melanie Johnston-Hollitt.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen