Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Astronauter tipsar om livet i isolering

Många sitter nu hemma större del av dygnet än de själva skulle vilja till följd av det rådande coronautbrottet. Kan vi kanske lära något av astronauter om hur vi ska bete oss för att klara oss till andra sidan av olika grader av karantän? Även om vi inte har lika extrema miljöer utanför fönstret, trots att vinden kan vara lite kylig så här i slutet av mars.
Astronauter tipsar om livet i isolering
NASA
Chris Hadfield spelade mycket gitarr under sin tid på den internationella rymdstationen ISS.
Publicerad
2020-03-26
Dela artikel:

I år har den internationella rymdstationen varit konstant bemannad under 20 års tid. Det betyder att mycket forskning har gjorts på hur människor klarar tiden i rymden och då handlar det inte bara om strålning och viktlöshet utan också om hur vi klarar långa perioder i isolering i trånga utrymmen. Den som hittills varit längst ihållande tid på en rymdstation är den ryske kosmonauten Valerj Poljakov som tillbringade 438 dagar i följd på den ryska rymdstationen Mir. På den internationella rymdstationen ISS har den amerikanska astronauten Scott Kelly rekordet med sina 340 dagar.

Psykologiska effekter av isolering studerades i ett av de mest ambitiösa Mars-experimenten som hittills genomförts, Mars500. Syfte var att se hur personer skulle hantera en lång resa till Mars och det utfördes i Moskva år 2007 till 2011 i samarbete mellan Ryssland, Kina och den europeiska rymdorganisationen ESA. I 520 dagar isolerades sex män med militär eller ingenjörsbakgrund från olika länder i en modul som skulle efterlikna en farkost på väg till Mars. Det forskarna kunde se i slutet av studien var att ett par deltagare visade milda tecken på depression, sömnproblem på grund av rubbade sömncykler och fysisk utmattning. Läs mer om forskning på ämnet här.

Astronauter går igenom långa perioder av isolering både under sin träning och i sin tid i rymden. Ofta med en oerhört extrem miljö utanför fönstret. Astronauter tränas bland annat i djupa grottor och under vatten och väl ute i rymden står bara en förhållandevis tunn vägg i vägen för rymdens kalla mörka vacuum. Vi på jordens yta som jobbar hemifrån eller befinner oss i hemkarantän av andra skäl har det betydligt trevligare utanför fönstret men likväl kan det kännas jobbigt att bryta invanda mönster och att inte få träffa våra nära och kära. Så vilka tips ger några av NASA:s mest renommerade astronauter om hur vi ska klara oss genom coronapandemin? Följ rutiner, passa på att lära dig något nytt och lyssna på experter är några återkommande tips, läs resten här under och hör astronauterna själva berätta.

Amerikansk astronaut som har rekordet för längst ihållande tid på den internationella rymdstationen ISS, 340 dagar. Scott var också del av den kända tvillingstudien där Scott och hans bror Mark följdes under ett års tid för att se hur människokroppen påverkas av tid i rymden. Scott var i rymden och Mark var kvar på jorden.

Scott Kellys tips:

 • Följ ett schema. Ta dig tid att omfamna roliga saker. Försök att gå i säng i tid, eftersom ett konsekvent sömnschema kan hjälpa ditt humör.
 • Gå ut så mycket du kan. Rör på dig men håll ett ordentligt avstånd från andra.
 • Hitta en ny hobby. Lär dig ett instrument. Läs en bok. Skapa något.
 • Skriv dagbok. Kelly hänvisar till att NASA-studier funnit att journalföring är oerhört värdefullt när man ska hantera isolering.
 • Ta tid att kontakta människor. Använd teknik för att prata med dem. Kelly länkade till en NPR- artikel om hur ensamhet faktiskt kan försvaga immunsystemet och framhäver vikten av att nå ut till vänner och familj, även om det måste vara online.
 • Lyssna på de människor som vet vad de pratar om.
 • Kom ihåg att vi alla är i samma båt.
 • Tvätta händerna.

Kanadensisk astronaut som varit sammanlagt 166 dagar i rymden. Är känd för sin utomjordiska version av David Bowies låt Space Oddity och sitt karismatiska sätt att förklara forskning på ett tillgängligt sätt. Här slår han hål (och bekräftar) en del rymdmyter för tidningen Wired.

Chris Hadfields tips:

 • Känn till riskerna: Lyssna på trovärdiga källor
 • Välj ett mål: Vad är ditt uppdrag?
 • Titta på dina begränsningar: Vilka är dina skyldigheter?
 • Vidta åtgärder: Börja göra saker för att hjälpa dig själv och de du älskar
 • Om du har symtom eller har kommit för nära någon: Självisolera och rådfråga en läkare.

Amerikansk astronaut och den kvinna som tillbringat mest tid i rymden, 665 dagar fördelade på tre olika uppdrag. Peggy gjorde hela tio rymdpromenader under sin karriär och 2017 blev hon också först med att som kvinna vara befälhavare över den internationella rymdstationen.

Peggy Whitsons tips:

 • Gör det bästa av vilken situation du än befinner dig i.
 • Arbeta som ett team med de du bor med och kommunicera effektivt.
 • Kom ihåg ditt syfte. Du räddar liv genom karantän.
 • Gör en lista över de extra saker du vill göra nu när du har mer tid. Gör dem.
WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen