Hero Image

Telemedicin testas inför kommande rymdmissioner

Just nu testas telemedicinapparaten Tempus Pro i Antarktis tuffa klimat. Testet är ett samarbete mellan Esa och Argentina och är en del av förberedelserna inför bemannade rymdfärder och upptäckter längre bort i vårt solsystem.
Esa
Publicerad
2020-02-14
Uppdaterad
2020-02-14
Dela artikel:

Esa har stöttat utvecklingen av telemedicinapparaten Tempus Pro då de ser en möjlighet att den kan komma till nytta för astronauter och medicinska team under framtida bemannade långtidsresor. Just nu testas apparaten på de argentinska baserna Belgrano II och Carlini på Antarktis. Baserna är isolerade och byggda på steniga hällar med mycket extrem miljö och ses som en bra plats för förberedelser inför missioner till månen eller Mars.

Tempus Pro telemedicin används idag av Esas medicinska team som gör mätningar på Esa-astronauter när de precis landat på jorden efter sina rymduppdrag. Det användes till exempel på Luca Parmitano när han i förra veckan landade på jorden efter sin sex månader långa vistelse på rymdstationen ISS.

Läs mer om Tempus Pro här. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen