Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Solar Orbiter tar sikte mot solen, med svenska bidrag ombord

Solar Orbiter, ett internationellt samarbetsuppdrag mellan Esa och Nasa, är en rymdfarkost som ska studera solen och solens atmosfär på nära håll. Se vår senaste film som handlar om Solar Orbiter och de svenska bidragen som finns ombord.
Publicerad
2020-02-07
Dela artikel:

Frågan som man hoppas att Solar Orbiter ska kunna svara på är: Hur skapar och styr solen den ständigt föränderliga rymdmiljön i vårt solsystem? Idag vet vi att solen skapar något som kallas för heliosfären. Den är som en gigantisk bubbla av laddade partiklar och magnetfält som solen ”kastar” ifrån sig. Heliosfären sträcker sig så långt som dubbla avståndet till Pluto och omsluter varje planet i vårt solsystem.

Men att förstå solvindens ursprung och källan till variationer i solvinden är fortfarande ett av många mysterier och därmed en av de viktigaste uppgifterna för Solar Orbiter. Farkosten kommer därför resa innanför Merkurius bana och nå ett avstånd på cirka 42 miljoner kilometer från solen. Där kommer Solar Orbiter att mäta magnetfält, vågor, energetiska partiklar och plasma som kommer från solen och studera dem på nära håll – innan de modifieras och beblandas med andra partiklar under sin långa resa från solen.

För att kunna göra detta har Solar Orbiter utrustats med ytterst avancerad teknik och tio forskningsinstrument. Sex av dem ska titta på solen och fyra mäter den lokala solvindsplasman. Flera av delarna har man utvecklat och byggt här i Sverige.

Institutet för rymdfysik i Uppsala har man bidragit med elektroniken till ett av de fyra instrumenten, kallat RPW (Radio Plasma Wave), som ska mäta plasmavågor i solvinden. Rymdforskaren Yuri Khotyaintsev berättar mer om instrumentet i filmen ovan. 

Här sitter Institutet för rymdfysiks bidrag ombord Solar Orbiter. 

Det svenska rymdföretaget OHB Sweden har designat, byggt och installerat Solar Orbiters framdrivningssystem, det vill säga raketmotorsystemet på farkosten. För att Solar Orbiter ska nå sin bana så nära solen krävs det ett mycket stort hastigetstillskott, mycket större än vad som krävs på normala raketmotorer. Hastigheten kommer att hämtas från planeter som passeras på vägen där farkosten kommer att utnyttja planeternas gravitationskraft för att ”slungas” vidare mot solen, en så kallad gravitationsslunga. Solar Orbiter kommer att göra nio gravitationsslungor under sin över tio år långa färd till solen – åtta runt Venus och en runt jorden. Solar Orbiters framdrivningssystem består av två bränsletankar, 18 raketmotorer och ett komplett system för temperaturkontroll.

Ytterligare ett svenskt bidrag kommer från Ruag Space i Göteborg. De har bland annat försett Solar Orbiter med värmeisolering och skelett, eller struktur som det heter på rymdspråk. Värmeisoleringen för Solar Orbiter är extremt viktig då farkosten kommer att utsättas för extrem hetta när den börjar närma sig solen och nå temperaturer upp mot 520 °C. Samtidigt kommer farkostens baksida befinna sig i betydligt kallare temperaturer vilket man också behöver ta hänsyn till.

Ruag Space har också försett Solar Orbiter med dess omborddatorn – farkostens hjärna. Omborddatorn kontrollerar alla satellitfunktioner, lagrar all vetenskaplig data och gör det möjligt för farkosten att kommunicera med jorden.

Tidigt på måndag morgon är det planerat att Solar Orbiter ska inleda sin långa resa. Klockan 04:30, svensk tid, börjar Nasas sändning på deras livetjänst här. Uppsändningen är planerad till 05:03.

Vi på Rymdbloggen håller tummarna för att allt går som det ska och önskar Solar Orbiter trevlig resa!

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen