Rymdteleskopet Spitzer går i pension hero

Rymdteleskopet Spitzer går i pension

I 16 år har Nasas rymdteleskop Spitzer studerat stjärnor, exoplaneter och galaxer med en infraröd kamera. På torsdag natt, svensk tid, är det dags att ta farväl av teleskopet som ska gå i pension.
Rymdteleskopet Spitzer går i pension
Publicerad
2020-02-04
Dela artikel:

Imorgon, onsdag, blir Spitzers sista dag på arbetet. Sedan skickar Nasa ett kommando till teleskopet att gå in i sparläge. Detta kommer att ske på torsdag natt, svensk tid.  Den sista bilden Spitzer kommer leverera till jorden blir av en nebulosa som har en massiv stjärnformation i yttre gränsen av vår galax.

I augusti 2003 sändes det nästan 4 meter höga och ett ton tunga teleskopet Spitzer upp i rymden. Spitzer var designad för att studera stjärnor, exoplaneter och galaxer i det elektromagnetiska spektrum som varit svårt att studera från jorden.

Spitzer har revolutionerat vår kunskap om universum och jordens plats i det. Teleskopet avslöjade den våldsamma process där stjärnor föds. Tillsammans med rymdteleskopet Hubble kunde den ge oss en bild av vår hittills mest avlägsna galax och har även upptäckt hundratals av dvärggalaxer som ligger tiotals miljoner ljusår bort.

Astronomen Michael Werner har jobbat med projektet Spitzer sedan 1983, när teleskopet inte var mer än en idé.

- Det kommer att vara en bitterljuv stund, säger Michael Werner. Jag är säker på att det kommer vara ledsamt, men jag är väldigt stolt över att ha varit verksam i projektet.

Läs mer här. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen