Med blicken mot solen hero

Med blicken mot solen

Förra veckan togs den mest högupplösta bilden av solens yta hittills och till helgen väntas rymdsonden Solar Orbiter sändas upp från Cape Canaveral i Florida. Vad kan du egentligen om solen, vår närmsta stjärna och källan till allt liv?
Med blicken mot solen
NASA / SDO
Denna bild fångades den 28 maj 2015 i kombinerade våglängder av extremt ultraviolett ljus av NASA:s Solar Dynamics Observatory, som observerar solen 24 timmar om dygnet.
Publicerad
2020-02-05
Dela artikel:

Som vi skrev om tidigare i veckan så tog ett nytt solteleskop beläget på Hawaii sina första bilder av solen. Det är de mest högupplösta bilderna av solen någonsin. Forskarna hoppas att teleskopet ska hjälpa dem att lösa några av solens många mysterier. I helgen hoppas NASA kunna sända upp rymdsonden Solar Orbiter från Cape Canaveral i Florida. Solar Orbiter kommer att svara på stora frågor om solsystemet och hjälpa oss förstå hur vår stjärna skapar och kontrollerar den jätteplasmabubblan som omger hela solsystemet och påverkar planeterna i den. Solar Orbiter är ett ESA-uppdrag med starkt NASA-deltagande. På fredag kommer vi berätta mer om Solar Orbiter här på bloggen, till dess vill vi kratta manegen och bjuda på lite av vad vi hittills känner till om solen.

Fakta om solen

Solen är cirka 4,5 miljarder år gammal. Precis som alla stjärnor består vår sol av gas. Massan utgörs av 70,6 % väte och 27,4 % helium. En kraftfull gravitationskraft håller samman massan och skapar ett enormt tryck och extrema temperaturer på 15 miljoner grader Celsius i solens kärna. Till ytan är solen mycket kallare med en temperatur på 5 500 grader, vilket ändå är tillräckligt varmt för att inte bara få diamanter att smälta - utan att koka.

Solen brukar benämnas som en medelstor stjärna med den utgör faktiskt 99 % av all materia som finns i vårt solsystem och väger 330 000 gånger mer än jorden (jordens vikt är 6,0 x 1024 kilo). Dessutom skulle över en miljon jordklot rymmas i solen.

Solen har ett mycket starkt magnetfält och består av en nord och sydpol. Genom att studera solfläckarna på ytan har astronomer kunnat fastställa att precis som planeterna roterar solen runt sin egen axel. För solen tar ett sådant varv en månad i jämförelse med jordens 24 timmar.

Avståndet mellan jorden och solen är ca 150 miljoner kilometer och vi har mycket att tacka solen för. Solen producerar en enorm mängd energi. Varje sekund omvandlas fyra miljoner ton av solens massa till energi. Det är denna energi som ger ljus och värme på vår planet. Solljuset färdas med en hastighet på 299 792 458 m/s, vilket gör att de når jorden på ungefär 8 minuter. Utan solens energi hade det inte funnits liv på jorden och faktum är att varje sekund producerar solen mer energi än vad mänskligheten har förbrukar under sin tid på jorden.

I den här filmen förklarar NASA hur en stjärna föds och dör. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen