Hero Image

Mars-rovern som skjuter stenar med laser

Nasa ska skicka en laserskjutande robot till Mars. Men till skillnad från de laserskjutande robotar vi ser på film, kommer denna att använda lasern för att bland annat studera mineraler på upp till sju meters avstånd. Forskarna hoppas kunna hitta tecken på fossiliserat mikrobiologiskt liv på den röda planeten.
Publicerad
2020-02-12
Dela artikel:

Rovern har fått namnet Mars 2020 och har planerad uppsändning i sommar. I roverns ”huvud” SuperCam sitter laserinstrumentet som är ett av roverns sju instrument. Därifrån kommer den skjuta pulserande laserstrålar mot stenar. Lasern ska hjälpa forskare att identifiera mineraler som rovern inte kan nå med sin robotarm eller i områden där den inte kan ta sig fram. Det kommer också hjälpa forskarna att analysera platser innan de bestämmer sig för om de är värda för rovern att titta närmare på.

Mars 2020 kommer framförallt att leta efter mineraler som är formade med hjälp av flytande vatten, så som lera, karbonat och sulfat. Flytande vatten är essentiellt för existensen av liv som vi känner till det, inklusive mikrober och bakterier. Vem vet, de kanske kan ha existerat på Mars för miljarder år sedan.

Forskare ska också att använda informationen från SuperCam för att bedöma vilken typ av stenar som är värda att ta prover på. Då kommer Mars 2020 att samla dessa prover i metalltuber och lämna av dem på en förutbestämd plats. Metalltuberna kommer sedan att hämtas upp av framtida uppdrag och tas tillbaka till jorden.

Läs mer om Mars 2020 och dess uppdrag här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen