Lyckad uppsändning av Solar Orbiter hero

Lyckad uppsändning av Solar Orbiter

Tidigt i morse sändes Solar Orbiter upp från Cape Canaveral i Florida. Uppsändningen, som försenats flera gånger, gick helt enligt planerna och farkosten har nu påbörjat sin långa resa mot solen.
Lyckad uppsändning av Solar Orbiter
Nasa
Publicerad
2020-02-10
Dela artikel:

Strax efter klockan 05 i morse, svensk tid, lyfte den gemensamma Esa- och Nasa-farkosten, mot rymden. Rymdstyrelsens Johan Köhler kommenterade uppsändningen i Sveriges Radio tidigare idag och kunde berätta att uppsändningen gått helt enligt planerna.

- Uppsändningen verkar ha gått helt perfekt hittills, säger Johan Köhler. Med Solar Orbiter hoppas man kunna svara på frågor om vad som driver solvinden, hur den fungerar och vad solens elvaårscykel beror på.

Nu har Solar Orbiter en lång resa framför sig till att nå solen. Men man kommer inleda de vetenskapliga mätningarna redan i slutet av 2021 och i mars 2022 beräknar man vara nära solen för första gången.

Se hela uppsändningen i efterhand här. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen